Saslušaće i Vešovića u svojstvu svjedoka

Nekadašnji član Savjeta Agencije za civilno vazduhoplovstvo i direktor “Montenegro erlajnsa” Zoran Đurišić tužio Vladu

3878 pregleda 1 komentar(a)
Đurišić i Gazivoda juče ispred Osnovnog suda u Podgorici, Foto: Luka Zekovic
Đurišić i Gazivoda juče ispred Osnovnog suda u Podgorici, Foto: Luka Zekovic

Glavno ročište pred Osnovnim sudom u Podgorici po tužbi nekadašnjeg člana Savjeta Agencije za civilno vazduhoplovstvo i bivšeg dugogodišnjeg direktora “Montenegro erlajnsa” Zorana Đurišića protiv Vlade odloženo je za 23. decembar.

Sutkinja Nina Ojdanić je juče, tokom nastavka dokaznog postupka, donijela rješenje da se 23. decembra u svojstvu svjedoka saslušaju nekadašnji predsjednik Savjeta Agencije Časlav Vešović i zaposlena Gordana Šošić. Vešović je, inače, dugogodišnji zamjenik gradonačelnika Glavnog grada.

Advokat Đurišića Siniša Gazivoda smatra da je činjenično stanje dovoljno utvrđeno i da zbog toga ne treba da budu saslušani Vešović i Šošić.

Vlada je Đurišića razriješila 11. januara 2018. godine, a kako je navedeno u tužbi, slučaj zasnovala samo na izjavi tadašnjeg ministra saobraćaja i pomorstva Osmana Nurkovića da on “od dana imenovanja za člana Savjeta nije prisustvovao nijednoj sjednici Savjeta, niti je koristio poslovničku odredbu o pravdanju svojih izostanaka i izjašnjenju o dostavljenim materijalima iz dnevnih redova sjednica Savjeta”.

U tužbi se tvrdi da su grubo zanemarena prava Đurišića, kome nije omogućeno da iznese činjenice i priloži dokaze u ispitnom postupku, kao ni da se izjasni o rezultatima ispitnog postupka za kojeg sumnjaju i da je sproveden.

Đurišić je juče izjavio da nije prisustvovao nijednoj sjednici Savjeta Agencije, budući da je nakon konstitutivne sjednice, o čijem je održavanju obaviješten telefonom, a kojoj nije prisustvovao jer je bio odsutan, tražio da mu dostave devet ključnih dokumenata o funkcionisanju Agencije u tehničkom, tehnološkom i finansijskom smislu.

”Taj zahtjev sam pisano uputio Agenciji i na isti nikada nisam dobio odgovor. Ne sjećam se da li sam obavijestio Agenciju o svom odsustvu sa konstitutivne sjednice. Savjetu Agencije sam dostavio svoju kućnu adresu, a nisam email. Potvrđujem da je moja zvanična mejl adresa zoran.djurisic..., pri čemu navodim da sam se jednom mejlom obratio Agenciji, ali napominjem da je taj mejl umjesto mene poslao moj sin, a po mom nalogu, budući da ne koristim te vidove elektronske komunikacije,” kazao je on.

Zakonski zastupnik Agencije, zamjenica zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore Milanka Rakočević, smatra da je Đurišić svojim radom doveo u pitanje rad Agencije, jer je kao član Savjeta bio dužan da prisustvuje sjednicama i svojim radom doprinese kvalitetnijem obavljanju poslova i zadataka.

Đurišić tužbenim zahtjevom traži 40.000 eura.

Bonus video: