Jokić: Injac odgovorila na dopise koje smo slali bivšem ministru

"Radićemo sve što je u našoj moći da se Sinjajevina sačuva i da se proglasi zaštićenim područjem", poručuju iz URE

2111 pregleda 0 komentar(a)
Jokić, Foto: URA
Jokić, Foto: URA

Ministarka odbrane Olivera Injac, za razliku od njenog prethodnika Predraga Boškovića, koji je želio da pod velom tajnosti od Sinjajevine napravi vojni poligon, dijeli informacije od značaja rješavanje tog problema i ulaže napore u cilju njegovog rješavanja, saopšteno je iz Građanskog pokreta URA

"Za vrijeme bivše vlasti smo slali veliki broj zahtjeva za slobodan pristup informacijama, u vezi sa najvećim crnogorskim pašnjakom i drugim po veličini u Evropi, našom Sinjajevinom, jer nismo mogli dobiti zvanične podatke od Ministrstva odbrane, odnosno tadašnjeg ministra, Predraga Boškovića”, navela je Ljiljana Jokić.

Podsjetila je da je Vlada u septembru 2019. donijela odluku o vojnom poligonu, i pritom "zanemarila stav katunjana" iz Mojkovca, Kolašina, Šavnika, Žabljaka, Danilovgrada i Bijelog Polja. "Zanemarila je sve proteste građana i peticiju kojom je traženo da umjesto vojnog poligona, Sinjajevina bude park prirode za koji postoji studija Agencije za zaštitu prirode i životne sredine koju je Evropska Unija finansirala sa oko 260 hiljada eura", napominje Jokić.

"Svjesni smo da ovo nije pitanje koje se rješava za dan, ali se zaista dugo čekalo da se ukine odluka o uspostavljanju vojnog poligona. Ako koga treba podsjetiti na značaj Sinjajevine, na njoj je prisutno oko 1300 vrsta i podvrsta vaskularnih biljaka, od kojih 56 vrsta vaskularne flore ne prelazi granice Balkanskog poluostrva, 40 vrsta ima nacionalni status zaštite, 18 se nalazi na CITES konvenciji, dok se dva taksona nalaze na Habitat Direktivi, a jedan na Bernskoj Konvenciji. Pa i da ništa od biljnog svijeta ne spomenemo, dovoljno je razloga da Sinjajevina ne bude poligon. Dužnost svih nas je da zaštitimo prirodu u Crnoj Gori”, dodaje Jokić.

Građanski pokret URA će, poručuje, "kao i do sada" biti uz katunjane.

"Radićemo sve što je u našoj moći da se Sinjajevina sačuva i da se proglasi zaštićenim područjem”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: