Moguć štrajk radnika RTV Pljevlja: Neće raditi ako ne dobiju tri plate

U znak upozorenja, zaposleni su sinoć od 19 do 20 sati prekinuli emitovanje programaq, kako bi skrenuli pažnju na probleme
96 pregleda 0 komentar(a)
RTV Pljevlja (novine), Foto: Goran Malidžan
RTV Pljevlja (novine), Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 04.11.2017. 10:04h

Većina zaposlenih u RTV Pljevlja stupiće u štrajk narednih desetak dana ako im do 15. novembra ne budu isplaćena junska i julska zarada.

Radnici od rukovodstva zahtijevaju da do 31. decembra dobiju plate za avgust, septembar i oktobar, ali i potpisivanje ugovora sa osnivačem - Opštinom Pljevlja, o pružanju javnih usluga za period do 2021. u skladu sa izmjenama i dopunama Zakona o elektronskim medijima.

Iznosom ugovora, kako navode radnici u zahtjevima dostavljenim rukovodstvu RTV, omogućio bi se nesmetan rad.

U znak upozorenja, zaposleni su sinoć od 19 do 20 sati prekinuli emitovanje programa, kako bi skrenuli pažnju na probleme.

U 19 sati nije emitovana ni centralna informativna emisija - “Pljevaljska hronika”.

U RTV Pljevlja zaposlen je 31 radnik, a neki od njih potraživanja pokušavaju da naplate sudskim putem.

Tvrde da je suština problema loš odnos Opštine prema toj medijskoj kući, jer samo oni od svih lokalnih preduzeća i ustanova čiji je osnivač ne dobijaju redovno zarade.

RTV Pljevlja, osim sa isplatom zarada, kasni i sa uplatom poreza i doprinosa, pa je, kako tvrde zaposleni, po tom osnovu dužna 210.000 eura.

Zbog dugovanja prema Radio-difuznom centru, program RTV ne vidi se na dijelu seoskog i gradskog područja.

“Nama je potrebno 300.000 eura da se vratimo na nulu. Osim toga, uz ovakvu programsku šemu i broj zaposlenih, televizija ne može da funkcioniše godišnje bez 300.000 eura”, navode zaposleni.

Iz Sindikadta medija ranije je saopšteno da su zaposleni u RTV diskriminisani u odnosu na radnike ostalih preduzeća čiji je osnivač Opština Pljevlja.

“Sindikat je zbog četiri neisplaćene zarade zaposlenima u RTV Pljevlja i neravnopravnog i diskriminatorskog odnosa prema njima uputio zahtjev za sastanak predsjedniku Opštine Pljevlja Mirku Đačiću i o situaciji u tom mediju obavijestio ambasade SAD, Njemačke i Velike Britanije, kao i Delegaciju EU”

Bonus video: