Odlaskom Vukčevića iz Savjeta RTCG, DPS vraća uticaj nad Javnim servisom?

Postupak razrješenja pokrenut je zbog "konačne odluke" Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) da je Vukčević u konfliktu interesa jer je od produkcijske kuće "Galileo" primio honorar za rad u svojoj struci - režiranje filma
122 pregleda 5 komentar(a)
Luiđ Škrelja, Foto: Savo Prelević
Luiđ Škrelja, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.11.2017. 10:17h

Ukoliko Nikola Vukčević bude razriješen sa mjesta člana Savjeta Radio televizije Crne Gore (RTCG), DPS bi mogao da povrati uticaj nad Javnim servisom.

Skupštinski Administrativni odbor juče je pokrenuo postupak Vukčevićevog razrješenja i odlučio da ga sasluša 15. novembra.

Postupak razrješenja pokrenut je zbog "konačne odluke" Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) da je Vukčević u konfliktu interesa jer je od produkcijske kuće "Galileo" primio honorar za rad u svojoj struci - režiranje filma.

Vukčević je jedan od pet članova Savjeta koji je podržao Andrijanu Kadiju za generalnu direktoricu RTCG, dok je za Radojku Rutović glasalo četvoro.

Kako tumači ASK, prema Zakonu o sprečavanju korupcije, odnosno Zakonu o nacionalnom javnom emiteru RTCG, Vukčević je prekršio zakon jer je istovremeno sa javnom funkcijom ostvario materijalnu korist u privatnom preduzeću.

Predsjednik Administrativnog odbora Luiđ Škrelja kazao je da od Vukčevićevog izjašnjenja zavisi da li će biti razriješen. "Možemo da ga razriješimo, disciplinski kaznimo, a i možemo i da ga ne razriješimo ako nam dokaže da nije tačno ono što mu se stavlja na teret", kazao je Škrelja "Vijestima".

Vukčević je juče "Vijestima" kazao da je podnio tužbu Upravnom sudu na odluku Agencije, jer smatra da je ona donesena na bazi "pogrešne primjene materijalnog prava, pogrešnog i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, uz čitav niz procesnih nedostataka".

"Ovaj postupak je u toku pred nadležnim organima. Odluka ASK nije pravosnažna, pa se po njoj ne može postupati, uključujući i Administrativni odbor. Nešto veoma slično je rekao i uvaženi gospodin Škrelja u emisiji TVCG, po ovom pitanju", kazao je juče Vukčević.

Škrelja je ranije rekao na TVCG da Administrativni odbor neće pokretati pitanje dok traju pravosudni procesi.

On je juče kazao da će u narednom periodu Administrativni odbor raspravljati o ostalim članovima Savjeta, za koje je ASK utvrdila da su kršili zakon.

"Oni imaju drugačiji tretman jer su kršili samo Zakon o sprečavanju korupcije, dok je Vukčević uz taj prekršio i Zakon o nacionalnom javnom emiteru... Danas sam tek dobio konačne odluke za neke od članova Savjeta RTCG, a blagovremeno ćemo obavijestiti javnost kada budemo raspravljali o njima. Mi smo ih imenovali, imamo pravo da znamo šta rade", kazao je Škrelja.

Ambasada SAD u Podgorici ranije je podržala profesonalne medije, aludirajuči i na RTCG.

U Administrativnom razmišljaju o razrješenju i ostalih članova

U Administartivnom odboru tvrde da postoji zakonski osnov za razrješenje svih članova Savjeta RTCG, koji su prekršili zakon. Oni tvrde da je jedno prekršajni postupak, a drugo utvrđivanje odgovornosti u organu koji je postavio one koji su kršili Zakon o sprečavanju korupcije.

Advokat Branimir Lutovac ranije je pojasnio da članovi, kojima je utvrđeno kršenje zakona, ne mogu biti razriješeni, već samo prekršajno kažnjeni.

ASK je ranije utvrdio da su predsjednik Savjeta RTCG Vladimir Pavićević i članovi Goran Đurović, Mimo Drašković, Dragana Tripković i Perko Vukotić kršili Zakon o sprečavanju korupcije. Njihov bivši kolega Ivan Mitrović ranije je podnio ostavku nakon što je ASK utvrdio da je u sukobu interesa.

Todorović član Savjeta AEM-a

Slikar i profesor na FLU Rajko Todorović Todor izabran je za člana Savjeta Agencije za elektronske medije.

Administrativni odbor usvojio je juče prijedlog crnogorskog PEN centra da Todorović u Savjetu AEM zamijeni nedavno preminulog Mladena Lompara. Odluku Administrativnog odbora treba da verifikuje plenum.

Bonus video: