“Privremnom mjerom spriječeno je postavljanje fizičkih prepreka na javnom putu”

Objašnjavaju i da je, prilikom donošenja privremene mjere, sutkinja imala u vidu i zapisnik o inspekcijskom nadzoru od strane Ministarstva ekologije, planiranja prostora i urbanizma. Inspektori su ranije , podsjećaju iz Osnovnog suda, konstatovali da se gradnja mHE Skrbuša može nastaviti “jer se gradnja odvija u skladu revidiranim građevinskim projektom”

5155 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Dragana Šćepanović
Foto: Dragana Šćepanović

Kritike mještane i vlasnika imanja u Rečinama na račun načina na koji je sutkinja Mirjana Čepić donijela privremenu mjeru na predlog preduzeća Hydro logistics, koje gradi mHE “Skrbuša” u to selu, potpuno su nesnovane, tvrde u kolašinskom Osnovnom sudu.

U reagovanju iz tog suda naveli su kako su, prije donošenja privremene mjere cijenjeni mnogo dokazi. Tom mjerom, naglašavaju, zabranjeno je postavljanje fizičkih prepreka na javnom putu.

“Prije svega, privremena mjera odnosi se na lica za koja je, na osnovu tekstova i fotografija sa informativnih portala i društvenih mreža utvrđeno da su fizički sprječavali predlagača privremene mjera da pristupi parcelama, čiji je vlasnik, odnosno gradilištu mHE. Predlagač je dostavio dokaze da je nosilac prava svojine na pracelama, na kojima se gradi mHE. Takođe, dostavljen je ugovor o konecsiji sa Vladom Crne Gore, a na osnovu energetskih dozvola za izgradnju mHE Skrbuša od 25.11.2019. godine. Predlagač ima i Geodetski eleborat, izdat od geodetske organizacije Geodeting Bijelo Polje”, piše, između ostalog u reagovanju Osnovnog suda.

Objašnjavaju i da je , prilikom donošenja privremene mjere, sutkinja imala u vidu i zapisnik o inspekcijskom nadzoru od strane Ministarstva ekologije, planiranja prostora i urbanizma. Inspektori su ranije , podsjećaju iz Osnovnog suda, konstatovali da se gradnja mHE Skrbuša može nastaviti “jer se gradnja odvija u skladu revidiranim građevinskim projektom”.

“Postupajući po predlogu predlagača sutkinja Čepić je izašla na lice mjesta sa vještakom geodetske struke i uz prisusvu svih stranaka. Na terenu su identifikovana dva nekategorisana puta, koji su javno dobro, a na kojima su fizički stavljane prepreke i onemogućavano predlagaču, to jesta, nosiocu prava svojine, da dođe do gradilišta”, objašnjavaju iz Osnovnog suda.

Kako tvrde, neosnovane su tvrdnje mještana Rečina da im je zabranjeno da prolaze putem i dođu do svojih imanja. Privremna mjera, objašnjavaju , odnosi se samo na na zabranu sprječavanja investitoru da pristupi svojim parcelama, to jest, koristi javni put.

U kolašinskom Osnovnom sudu kažu i da nijesu osnovane kritike mještana Rečina kada je riječ o nežurnosti u odnosu u odnosu na prigovor na privremnu mjeru. U tom sudu tvrde da je prigovor mještana pred vijećem Osnovnog suda u Bijelom Polju. Podsjećaju i daje Viši sud predmet delegirao bjelopoljskom sudu, zbog nemogućnosti da se u kolašinskom formira vijeće.

“Privremna mjera donesena je 30. jula, prigovori su poečli da stižu od 10. avgusta. Usljed nemogućnosti da, zbog nedovoljnog broja sudij, formiramo vijeće u našem sudu, tražili smo od Višeg suda da predmet delegira nekom drugom sudu. Viši sud je 14. septembra predmet delegirao Osnovnom sudu u Bijelom Polju. Mi smo predmet proslijedili tom sudu 20. septembra”, piše u reagovanju Osnovnog suda u Kolašinu.

Podsjećaju i da je firma Hydro logistics, u roku određenom privremnom mjerom, podnijela tužbu.

Bonus video: