Zbog Autobuske trpe i građani i radnici

Naredne sedmice moguća radikalizacija protesta, a najavljena i tužba Privrednom sudu

2703 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Tufik Softić
Foto: Tufik Softić

Radnici angažovani u “Montenegro erlajnzu” u stečaju uputili su pismo podrške kolegama u beranskom autoprevoznom preduzeću “Simon vojaž” koje je takođe u stečaju, nakon što su, kako su kazali, pročitali u “Vijestima” njihove apele koje su uputili stečajnom upravniku da uloži svoj autoritet i da spasi preduzeće od dalje propasti.

Stečajni upravnik u ove dvije kompanije, jedne na jugu i druge na sjeveru države je Saša Zejak.

Radnici beranskog prevoznog preduzeća u stečaju obratili su se pismom Zejaku, moleći da ih poslije pune tri godine vrati na posao, a firmu ponovo pokrene i stavi na mjesto koje zaslužuje, nakon što su saznali da je Direkcija za drumski saobraćaj oduzela licencu Autobuskoj stanici Berane, čime su pokopane njihove nade da će brzo, kroz stečaj i u partnerstvu sa firmom “Viktorija ekspres” biti radno angažovani.

Nakon obraćanja radnika “Simon vojaža”, reagovao je i stečajni upravnik Saša Zejak koji je ih je obavijestio da je preduzeo hitne korake.

”Uvidjevši kompleksnost situacije u kojima se nalaze bivši zaposleni i opstrukcije koja se vrši na način da Autobuska stanica ne počne da vrši svoju djelatnost, stečajni upravnik je preduzeo hitne korake prema Vladi, resornom ministarstvu i Privrednom sudu, kako bi vaš apel za pomoć za nastavak zakonitog rada Autobuske stanice, bio što prije razmatran, na korist bivših zaposlenih, povjerilaca i učesnika u saobraćaju. Kako sam zajedno sa vama svjedok dešavanja koja ne idu u korist nikome, budite ubijeđeni da ću iskoristiti sve zakonske mogućnosti kako bih doveo pravo i pravdu, onako kako se to radi u državi u kojoj se poštuju zakoni”, odgovorio je stečajni upravnik beranskim radnicima.

Radnici angažovani u “Montenegro erlajnzu” su kazali da razumiju probleme sa kojima se suočavaju beranski radnici, jer se i sami nalaze u sličnoj situaciji.

”Drugarski vam savjetujemo da ne prestajete da se borite - obraćajte se medijima, institucijama, ombudsmanu. Budite uporni i istrajni. Savjetujemo vam da ne ostajete nijemi i nečujni, iako su nadležni često nijemi na vaše probleme. Kako je vaše preduzeće zapošljavalo 100 radnika i hranilo u prosjeku 400 usta, to je razlog više da se istinski zainteresuju za problem i za njega konačno iznađu rješenje”, pišu radnici “Montenegro erlajnza” kolegama u “Simon vojažu”.

Dodaju i da “to što su prethodne upravljačke strukture lošim odlukama, nemarom, neznanjem ili ko zna čime vaše preduzeće doveli u stanje u kom se danas nalazi nije opravdanje ni razlog da oni koji odlučuju o vašim sudbinama okreću glavu od vas i ostavljaju sa osjećajem da se borite sa vjetrenjačama”.

”Nije u pitanju samo jedno preduzeće iz jedne omanje opštine na sjeveru Crne Gore, u pitanju je privreda Crne Gore, u pitanju je blagostanje Crne Gore, u pitanju su ljudi. A sa ljudima treba postupati ljudski. Zato, još jednom – imate našu drugarsku podršku i iskrenu želju da ćete imati snage da doprete do nadležnih i zajedno sa njima uspijeti da vratite preduzeće u život i obnovite poslovanje u punom kapacitetu, u korist građana i privrede Berana, u korist crnogorske privrede u cjelini, u korist čovjeka, svakog čovjeka koji je iz “Simon Vojaža” hranio usta članova svoje porodice”, zaključuju oni u pismu podrške.

Stečajna uprava je uputila Ministarstvu kapitalnih investicija žalbu na rješenje o ukidanju licence za Autobusku stanicu, ali još nisu dobili odgovor.

”Gospodine Zejak, ostala nam je samo autobuska stanica i firma DOO ‘Viktoria express’ iz Budve koja ima potpisan ugovor o poslovno tehničkoj saradnji. Mi toj firmi vjerujemo i sa njihovim voznim parkom koji je na zavidnom nivou i sa korektnošću vlasnika firme i njegovih saradnika Vi možete da nam obezbijedite povratak na posao, a samim tim i hljeb za naše porodice”, naveli su oni u pismu.

Kriza u najvećem autoprevoznom preduzeću na sjeveru države “Simon vojaž” započela je odavno, a kulminirala je u maju prošle godine, kada su radnici stupili u generalni štrajk. Kada je u aprilu ove godine uveden stečaj, računalo se da će se prekinuti haotično stanje na ulicama u pogledu parkiranja autobusa, ali se to nije dogodilo.

Grupa prevoznika je zbog ranijih potraživanja na osnovu prodatih karata, odbijala da koristi usluge autobuske stanice, a Direkcija za drumski saobraćaj je na njihov zatjev ukinula licencu autobuskoj stanici. Iz te Direkcije MKI ranije je “Vijestima” rečeno da su sve činili u proteklom periodu, odnosno da se “intezivno radilo na rješavanju problema funkcionisanja Autobuske stanice Berane”.

Najavili blokadu saobraćajnice autobusima

Radnici su tražili da se obezbijedi nesmetan rad i odmrznu autobuske linije koje su održavali 30 godina, kako bi odmah počeli sa radom. Kazali su i da “ne znaju ko stoji iza ovih opstrukcija i da ne žele nikog da osuđuju prije nego to urade državni organi”.

”Ali našem strpljenju je došao kraj, i mi u toku sljedeće nedjelje radikalizujemo proteste, a prvi korak nam je blokada saobraćajnice našim autobusima u blizini Autobuske stanice. Kada budemo blokirali i ponijeli elektroniku iz autobusa neka gospoda iz Ministarstva kapitalnih investicija znaju da samo mogu da zapale, ali ne i da pomjere bilo koji autobus. Zato vas još jednom molimo da apelujete na Vladu da stane iza radnika kao bi ‘Viktoria expres’ iste vratila na posao i sačuvala njih i njihove porodice”, pisali su između ostalog radnici beranskog “Simon vojaža” u stečaju.

Stečajni upravnik je preduzeo hitne korake prema Vladi, resornom ministarstvu i Privrednom sudu, kako bi vaš apel za pomoć za nastavak zakonitog rada Autobuske stanice, bio što prije razmatran, na korist bivših zaposlenih, povjerilaca i učesnika u saobraćaju. Kako sam zajedno sa vama svjedok dešavanja koja ne idu u korist nikome, budite ubijeđeni da ću iskoristiti sve zakonske mogućnosti kako bih doveo pravo i pravdu, onako kako se to radi u državi u kojoj se poštuju zakoni, napisao je Zejak

Bonus video: