Niković: Performans na najgrublji i nepravedan način kvalifikuje Borovinić Bojović

"Kao profesionalac, ljekar i čovjek osuđujem politički motivisane i neistinite napade i navode na ministricu"

3562 pregleda 13 komentar(a)
Niković, Foto: Zavod za hitnu medicinsku pomoć
Niković, Foto: Zavod za hitnu medicinsku pomoć

Direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore (ZHMP CG) Vuk Niković saopštio je da jučerašnji performans ispred Ministarstva zdravlja "na najgrublji i nepravedan način kvalifikuje ministricu zdravlja Jelenu Borovinić Bojović".

"Ono što se dešava u Crnoj Gori a odnosi se na aktuelnu epidemiju kovid-19 je planetarnog karaktera. Jedini način da se adekvatno izborimo sa epidemijom je vakcinacija a Ministarstvo zdravlja obezbijedilo je dovoljan broj vakcina za građane Crne Gore. Pravo svakog pojedinca je da odabere način brobe, ali svi moramo biti društveno odgovorni i voditi računa o sopstvenom zdravlju. Danas od ukupnog broja zaraženih oporavljeno je 98,5 % građana", istakao je juče Niković, a objavljeno je na Fejsbuk stranici ZHMP CG.

On je dodao da građani Crne Gore moraju da shvate da zdravstvene institucije rade u njihovom interesu, interesu pacijenata, rasterećeni dnevne politike.

"Kao ljekar i kao rukovodilac zdravstvene ustanove koja je vrlo bitna za funkcionisanje zdravstvenog sistema – Hitne medicinske pomoći – svjestan sam zatečenog stanja u ovoj Ustanovi i odgovoran prema građanima da iznesem tačne i precizne informacije. Oni koji su se nalazili na najodgovornijim funkcijama u zdravstvenom sistemu, uključujući i hitnu medicinsku pomoć gdje sam radio i sa ministricom zdravlja, unižavali su medicinsku struku i poziv ljekara. Temeljnim i odgovornim radom Ministarstva zdravlja na čelu sa aktuelnom ministricom, dovelo je zdravstveni sistem koji je bio pred kolapsom do najboljeg stanja u datim okolnostima, kako bi se pružala adekvatna zdravstvena zaštita građanima, ali i omogućili osnovni uslovi rada za medicinske radnike. Nažalost, današnji performans koji na najgrublji i nepravedan način kvalifikuje ministricu zdravlja Jelenu Borovinić Bojović, osim što pokazuje duboko nepoznavanje aktuelne situacije (dalo bi se zaključiti da se teška borba sa korona virusom odvija samo u Crnoj Gori), motivisan je razlozima koji se ne tiču medicinske struke niti funkcionalnosti i organizacije zdravstvenog sistema", kazao je Niković.

Po njegovim riječima, "kako je višegodišnjim nemarom i neprofesionalnim rukovođenjem medicinskih ustanova u Crnoj Gori, zdravstveni sistem gotovo pa izgubio ugled, a teret funkcionisanja sistema su nosili profesionalni pojedinci – ljekari među kojima je i ministrica zdravlja, performasi poput današnjeg produkt su nezadovoljstva zbog gubitka privilegija onih koji uništitili zdravstveni sistem na račun onih koji su ga zadužili".

"U prilog tome govore činjenice da se isti nijesu oglašavali povodom sprovođenja epidemioloških mjera zasnovanih na politici a ne medicinskoj nauci, da nijesu reagovali kada su javnosti postale poznate neregularne nabavke ljekova i medicinske opreme, nefunkcionalni respiratori, kada je Crna Gora bila jedina zemlja u regionu koja nije imala vakcine a čija je isporuka kasnila zbog nesposobnosti prethodnika. Dok su borbu protiv virusa korona vodili iz pres-sala, ministrica zdravlja je svoje radno vrijeme i prekovremene sate provodila u crvenoj zoni liječeći pacijente. Za razliku od gorenavedenih, ministrica Borovinić Bojović je obavljala svoj posao, kao što to čini i danas. Kao profesionalac, ljekar i čovjek osuđujem politički motivisane i neistinite napade i navode na ministricu. Nama je na prvom mjestu obaveza pružanja pomoći onima kojima to potrebno, mi smo prvo ljekari a tek onda nosioci određenih funkcija a ako su neki to zaboravili – onda je to njihova sramota", poručio je Niković.

Bonus video: