CGO: Etički odbor UCG potvrdio sve naše navode

"Odluka Etičkog odbora potvrđuje da je Bjelica zloupotrebio poziciju autoriteta radi ličnih interesa, a na štetu profesionalnih kriterijuma"

2877 pregleda 3 komentar(a)
Foto: CGO
Foto: CGO

Centar za građansko obrazovanje (CGO) saopštio je da je postupajući po njihovom prijedlogu, Etički odbor Univerziteta Crne Gore (UCG) utvrdio da je Duško Bjelica povrijedio 16 odredbi Etičkog kodeksa, te da mu je uzrečena mjera javne osude, sa objavljivanjem u Biltenu UCG, što predstavlja najstrožu mjeru koju taj organ može izreći.

"Odluka Etičkog odbora potvrđuje da je Bjelica zloupotrebio poziciju autoriteta radi ličnih interesa, a na štetu profesionalnih kriterijuma. Ističe se kako je posredno iskorišćavao studente tražeći da ga u svojim radovima citiraju, a sve u cilju sticanja lične koristi. CGO se 7.7.2021. obratio Etičkom odboru, dostavljajući dokaze u vidu prepiske koju je Bjelica vodio sa studentima, a iz koje se zaključuje da je na studente vršen pritisak kako bi u svojim radovima citirali Bjelicu, što se i u daljem postupku pokazalo tačnim", navodi se u saopštenju CGO.

Dodaje se i da je za vrijeme Bjeličinog rukovođenja Upravnim odborom UCG, u Pravilnik o nagrađivanju zapošljenih 2019. kao kriterijum dodata i citiranost, uz retroaktivnu primjena i za 2018.

"CGO je ukazao na kontroverzu tog Pravilnika, a izmijenilo ga je novo rukovodstvo UCG", navodi se u saopštenju.

Bonus video: