Kovid i boli i košta

Izabrana doktorka potvrdila da pacijente šalju u apoteke po kortikosteroide i injekcije protiv zgrušavanja krvi, ali i po propratnu terapiju za želudac. Antibiotik trenutno dostupan

26164 pregleda 36 komentar(a)
Kovid centar na Starom aerodromu u Podgorici, Foto: Luka Zekovic
Kovid centar na Starom aerodromu u Podgorici, Foto: Luka Zekovic

Pacijenti inficirani koronavirusom tokom prošlog i ovog mjeseca morali su o svom trošku da kupuju kortikosteroide, antibiotike i rastvore za injekcije protiv zgrušavanja krvi, jer je terapija bila nedostupna u domovima zdravlja.

Jedna od njih je Aleksandra Kovačević, koja je “Vijestima” ispričala da joj je, nakon pozitivnog testa na koronavirus sredinom prošlog mjeseca, u kovid ambulanti u Podgorici rečeno da nemaju lijek “urbazon” i da ga kupi u apoteci. Terapija je koštala oko četrdesetak eura za osam dana infekcije.

Pojedine porodice terapija antibioticima, kortikosteroidima i drugim ljekovima, ne računajući vitamine koji se ne propisuju na teret Fonda za zdravstveno osiguranje, koštala je oko stotinu eura za deset dana bolovanja.

Izabrana doktorka, sa kojom su “Vijesti” razgovarale, potvrdila je da su u domovima zdravlja bili prinuđeni da pacijente šalju da nabave lijek o svom trošku i da je, osim kortikosteroida, to bio slučaj i sa lijekom “clexane”, koji se koristi za razređivanje krvi nakon preležane kovid infekcije.

”Nemamo odavno ni ‘controlok’ za želudac, koji ide uz tu terapiju, a ranije je zabilježena i nestašica ‘lendacina’, koji je antibiotik, rastvor za injekciju. Jako nam je neprijatno što smo prinuđeni da pacijente uskratimo za potrebnu terapiju i šaljemo ih da sami kupuju lijek. Nema ni kortikosteroida, koje po pravilu dajemo poslije četiri dana infekcije za smanjenje upale”, kazala je ljekarka.

Pacijent iz Nikšića, koji nije želio da mu se ime nađe u tekstu i da javno govori o ovom problemu, kazao je da je dnevno, za dvoje inficiranih, morao da plati 12 eura za “amikacin” ampule i “urbazon”.

Iz “Montefarma”, koji je zadužen za snabdijevanje državnih apoteka, domova zdravlja i bolnica ljekovima, “Vijestima” su nedavno kazali da je potrošnja medikamenata za liječenje kovid pozitivnih pacijenata prevazišla do nekoliko puta planirane količine. Kazali su da je to iziskivalo sredstva iznad njihovog budžeta.

Iz “Montefarma” su istakli da su prethodnih 20 mjeseci fokus njihove ustanove - zbog aktuelne epidemiološke situacije - upravo domovi zdravlja, hitna medicinska pomoć, bolnice i Klinički centar (KC), odnosno nabavka ljekova koja se daje u tim javnim zdravstvenim ustanovama.

Iz ove ustanove nijesu precizirali da li i koji ljekovi fale apotekama i bolnicama, od kada i kada se očekuje isporuka.

Ipak, naglasili su da je u ovom trenutku dinamika isporuke pojedinih ljekova količinski na prosječnom nivou.

Kovid centar na Starom aerodromu u Podgorici
Kovid centar na Starom aerodromu u Podgorici foto: Luka Zeković

“Raspoložive zalihe se raspoređuju na najracionalniji način i uskoro očekujemo potpunu stabilizaciju”, piše u odgovoru.

U Ministarstvu zdravlja tvrde da Crnoj Gori ne nedostaju ljekovi koji se koriste u oporavku pacijenata od koronavirusa.

Generalna direktorica Direktorata za zdravstvenu zaštitu u tom resoru, Slađana Ćorić, kazala je prije deset dana da domovi zdravlja dnevno obnavljaju zalihe. Tvrdi i da je Ministarstvo, kontrolom na terenu, utvrdilo da je problem u internoj distribuciji ljekova u okviru kovid ambulanti u Podgorici.

”Montefarm” je i tokom ovog mjeseca tvrdio da na lageru ima dovoljno ljekova, da zalihe dopunjavaju redovno te da nema zastoja u isporukama. Dostavili su podatak da je za svega desetak prvih dana novembra isporučeno više od 36.000 ampula “lendacina”, a od početka godine skoro 800.000.

Građani su lani na ljekove potrošili više od 110 miliona eura, od kojih je oko 81 odsto pokriveno iz budžeta Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO).

Prema izvještaju crnogorskog Instituta za ljekove i medicinska sredstva (CInMED) potrošnja ljekova u 2020. godini, koju je obilježila epidemija koronavirusa, porasla je za više od devet miliona eura u odnosu na prethodnu, 2019.

Podaci o potrošnji medikamenata pribavljeni su od 14 crnogorskih veledrogerija, od kojih je 13 privatnih i jedna državna.

Kao i prethodnih godina, najviše su korišteni ljekovi koji djeluju na kardiovaskularni sistem.

Prema podacima nadležnih, porasla je i potrošnja antibiotika u toku epidemije kovida-19.

Bonus video: