Uz Đukanovićevu zemlju preuzeli i spor

Budvanska porodica Boreta uložila žalbu na rješenje katastra da uknjiži podgoričku firmu “HoldCo east” na zemljišni kompleks u podnožju brda Košljun

11780 pregleda 3 komentar(a)
Brdo Košljun na ulazu u Budvu, Foto: Vuk Lajović
Brdo Košljun na ulazu u Budvu, Foto: Vuk Lajović

Predstavnici budvanske porodice Boreta uložili su žalbu na rješenje budvanskog katastra da uknjiži podgoričku firmu“HoldCo east” na zemljišni kompleks od 20 hiljada kvadrata, jer se godinama vodi sudski spor oko vlasništva na pojedinim parcelama.

Zemljište se nekada vodilo na firmu “Global Montenegro”, partnersku kompaniju predsjednika države Mila Đukanovića i njegovog kuma Vuka Rajkovića.

Zabilježba žalbe izjavljene protiv rješenja katastra upisana je u list nepokretnosti 12. novembra, u šta su “Vijesti” imale uvid.

U teretu se navode navode detalji žalbe, pretpostavlja se da je riječ o sudskom sporu o kome su “Vijesti” posale u više navrata proteklih godina. Naime, porodica Boreta dokazuje da su oni vlasnici jedne od parcela na koju se uknjižila Đukanovićeva firma prije 14 godina.

Đukanovićeva kompanija kupila je za nešto više od tri miliona eura dva hektara zemlje na samom ulazu u Budvu, u podnožju brda Košljun, od budvanske porodice Rucović. Spor je pokrenut kako bi se dokazalo da je 900 kvadrata u vlasništvu Boreta.

Žalbu na rješenje budvanskog katastra nedavno je uložila i Uprava loklanih javnih prihoda Opštine Budva, jer katastar nije upisao hipoteku na zemljišni kompleks od 20 hiljada kvadrata kada je bio u vlasništvu kompanije “Global Montenegro”, zbog poreskog duga.

Lider opozcionog DPS-a je ostao bez zemljišnog kompleksa nakon što je podgorička firma “HoldCo east” preuzela na sebe kreditna zaduženja kompanije “Global Montenegro”. Kompanija “HoldCo east” se 9. septembra uknjižila na atraktivnu parcelu. Iako je Uprava lokalnih javnih prihoda 6. septembra podnijela rješenje da se zemlja blokira i upiše hipoteka, budvanski katastar je tri dana kasnije preknjižio kompleks na firmu “HoldCo east”, čime je Opština ostala kratkih rukava da ne može upisati hipoteku i na taj način se osigurati da će Đukanovićeva firma platiti poreski dug.

“Uprava lokalnih javnih prihoda je 1. oktobra podnijela žalbu Upravi za katastar i državnu imovinu na rješenje od 13. septembra, jer je odbijen kao neosnovan zahtjev za upis hipoteke na osnovu rješenja o obezbjeđenju poreskog potraživanja.

Uprave lokalnih javnih prihoda Opštine Budva, u ‘G’ listu, na nepokretnostima, sve u svojini 1/1 ‘Global Montenegro’ DOO Podgorica koji je 6. septembra dostavljen Upravi za katastar i državnu imovinu, Područna jedinica Budva. Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva je podnijela 1. oktobra žalbu Upravi za katastar i državnu imovinu, navodeći zbog čega Uprava nije postupila po rješenju o obezbjeđenju poreskog potraživanja..., već se u roku od tri dana od prijema našeg rješenja, donosi rješenje kojim se dozvoljava uknjižba ‘HOLDCO EAST’ DOO”, navela je nedavno u pismenom odgovoru “Vijestima” v.d. direktoroca Uprave javnih prihoda Opštine Budva Vesna Kovačević.

Na sajtu Opštine je 22. septembra objavljeno rješenje Uprave lokalnih javnih prihoda da je ta opštinska služba protiv firme “Global Montenegro” pokrenula postupak prinudne naplate, jer nije izmirila prvu ratu poreza u iznosu od 15 hiljada eura. Navodi se da je Đukanovićeva kompanija bila dužna da ratu uplati do 1. avgusta.

Godišnji iznos poreza Đukanovićeve firme za zemlju koju je do skoro posjedovao uznosila je 30 hiljada eura.

Još u novembru prošle godine, firma “HoldCo east” je upisala teret na zemljišni kompleks, navodeći da je povjerilac kredita od pet miliona eura, koji je prije 2007. uzeo “Global Montenegro” za kupovinu 20 hiljada kvadrata zemlje.

Podgorička kompanije je 18. novembra u katastarsku evidenciju Uprave za katastar upisala hipoteku i time blokirala Đukanovićevu zemlju.

“Hipoteka u iznosu od 5.000.000 eura, upisuje hipotekarni povjerilac ‘Holdco east’ sa zabranom otuđenja bez saglasnosti hipotekarnog povjerioca”, pisalo je tada u listu nepokretnosti.

Prema podacima iz Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS), firmu je osnovala “Seta Montenegro”. Kako su “ Vijesti” ranije objavile, “Seta Montenegro” i “Hedco east” su prije tri godine preuzele faktoring kompaniju “Heta”, bivši “Hypo lizing”, a koja je formalno ugašena u julu prošle godine. Za to preuzimanje morala je Agencija za zaštitu konkurencije da daje saglasnost, što je i učinila u febuaru 2018.

“Global Montenegro” je prije 13 godina uzeo kredit od Hypo Alpe Adria banke, a kako ga nije vraćao banka je potraživanje prenijela na svoju faktoring kompaniju “Heta” koja je upisala hipoteku na sebe.

Zemljišni kompleks je planski obuhvaćen Detaljnim urbanističkim planom “Podkošljun”, gdje je ucrtan rezidencijalni kompleks od četrdesetak vila. Predviđeno je da ukupno bude izgrađeno oko 150 apartmana, bruto građevinske površine od 27 hiljada kvadrata.

Bonus video: