CEGAS: Lice 48 sati nakon promjene prebivališta stiče pravo glasa, dolazi do zloupotrebe

"Ovakav vid “ubiranja” glasova se može isključivo moralno osuditi, ali na žalost ne i u zakonskom smislu. Dugi niz godina, svjedočimo da nijesmo u stanju sankcionisati i ono što smo zakonski predvidjeli za sankciju a kamo li ono za šta ne postoji zakonska prepreka", kazali su iz CEGAS-a

8177 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Centar za građanske slobode (CEGAS) postavio je pitanje zašto su redovi ispred prostorija Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) u Mojkovcu, Cetinju i Petnjici ako su građani, shodno Zakonu o registrima prebivališta i boravišta, obavezni da odjavljuju svoje prebivalište iz jedne i isto prijavljuju unutar druge opštine, isključivo sa namjerom da unutar druge stalno žive.

Iz CEGAS-a su kazali da je Zakon o biračkom spisku usko povezan sa Zakonom o crnogorskom državljanstvu i Zakonom o registrima prebivališta i boravišta Crne Gore, a da licenakon završene promjene upisa u registar prebivališta i boravišta (u roku od 48 sati) stiče pravo glasa, ukoliko je navršilo 18 godina života.

"Usled ovako uređenih propisa, nije čuditi, da političke snage treba izmjeriti i u pronalaženju zakonskih propusta, kako bi što bolje došlo do zloupotrebe prava glasa (što većeg broja glasova). Ovakav vid “ubiranja” glasova se može isključivo moralno osuditi, ali na žalost ne i u zakonskom smislu. Dugi niz godina, svjedočimo da nijesmo u stanju sankcionisati i ono što smo zakonski predvidjeli za sankciju a kamo li ono za šta ne postoji zakonska prepreka", kazali su iz CEGAS-a.

Ističu da su u više navrata, posljednjih godina, apelovali na donosioce odluka kao i na zainteresovanu javnost, da mora doći do promjene seta zakona koji se tiču izbornog zakonodavstva kao i na promjenu Zakona o registrima prebivališta i boravista Crne Gore.

"CEGAS je uputio i pitanje Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore, na osnovu Zahtjeva o slobodnom pristupu informacijama, koji je to broj traženih prijava prebivališta iz jedne crnogorske opštine u drugu, neprosredno u susret lokalnim izborima, na šta očekujemo odgovor, a nakon toga ćemo obavijestiti i cjelokupnu javnost Crne Gore", kazali su.

Bonus video: