Kašćelan: Prijestonica spremna da pomogne rad FCJK

Svako atakovanje na autonomiju FCJK napad je na suštinu crnogorskog bića i države, ali i na njen građanski karakter i ustavno određenje, kazao je gradonačelnik Cetinja

2887 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Prijestonica Cetinje
Foto: Prijestonica Cetinje

Prijestonica Cetinje podržava rad Fakulteta za crnogorski jezik i kniževnost i spremna je da pomogne tu visokoškolsku ustanovu u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima, poručio je gradonačelnik Aleksandar Kašćelan tokom sastanka sa dekanom i prodekanom FCJK Adnanom Čirgićem i Aleksandrom Radomanom.

Kašćelan je kazao da je autonomija ustanova visokog obrazovanja garantovana Ustavom i pozvao predstavnike izvršne vlasti na dosljedno poštovanje najvišeg pravnog akta države, te da "prestanu sa pritiscima" na FCJK.

Gradonačelnik Cetinja je, kako je saopšteno iz Prijestonice, rekao i da FCJK nije samo obrazovna ustanova, već i institucija od nacionalnog značaja, jer se na naučan i sveobuhvatan način bavi pitanjima crnogorskog jezika i književnosti, kao važnim elementima nacionalnog identiteta i kulture.

U tom smislu, kako je ocijenio, svako atakovanje na autonomiju FCJK napad je na suštinu crnogorskog bića i države, ali i na njen građanski karakter i ustavno određenje.

Kašćelan je kazao da Prijestonica u Fakultetu za crnogorski jezik i književnost vidi potencijal za razvoj nastavnih programa iz oblasti društvenih i humanističkih nauka koji nedostaju crnogorskom tržištu rada, te da je lokalna uprava spremna da u narednom periodu razmotri modele podrške za njihovo pokretanje, posebno zato što je FCJK jedna od ustanova visokog obrazovanja koje prepoznaje i Zakon o Prijestonici.

Sastanku je prisustvovala i predsjednica Skupštine Prijestonice Dejana Dizdar.