Priznao krivicu, a sad bi dijelio pravdu

Kandidat za sudiju Ustavnog suda, ulcinjski advokat Sulejman Guči nelegalno trošio struju u svojoj porodičnoj kući Protiv njega je pokrenut postupak koji je okončan primjenom instituta odloženog gonjenja

41973 pregleda 44 komentar(a)
Sulejman Guči, Foto: ul-info.com
Sulejman Guči, Foto: ul-info.com

Kandidat za sudiju Ustavnog suda, ulcinjski advokat Sulejman Guči, nelegalno je tokom ljeta trošio struju u svojoj porodičnoj kući, zbog čega je protiv njega pokrenut postupak koji je okončan primjenom instituta odloženog gonjenja, saznaju Vijesti.

Krivičnu prijavu protiv Gučija, prema istim saznanjima, 21. septembra podnio je CEDIS zbog sumnje da je izvršio krivično djela krađa.

U ulcinjskom tužilaštvu Vijestima je potvrđeno da je pomenuto djelo “izvršeno na način što se potrošnja električne energije na jednom priključku u dvorištu porodične kuće lica G.S. nije evidentirala, odnosno, potrošnja se vršila mimo mjernog mjesta”.

”U prijavi se navodi i iznos štete, odnosno obračun neovlašćene potrošnje eleketrične energije, a kako su podnosilac prijave i prijavljeni postigli sporazum o plaćanju dugovanog iznosa, uz saglasnost podnosioca prijave, postupak je okončan primjenom instituta odloženog gonjenja, odnosno uplatom novčanog iznosa u humanitarne svrhe od strane G.S”, piše u odgovoru rukovodioca ODT Vladimira Savovića.

Institut odloženog krivičnog gonjenja, kako piše u Zakoniku o krivičnom postupku, može se primijeniti za krivična djela za koja je predviđena novčana ili kazna zatvora do pet godina.

Zakon kaže da se taj institut može primijeniti ako osumnjičeni prihvati da otkloni štetnu posljedicu nastalu krivičnim djelom ili da naknadi pričinjenu štetu…

Takođe, tužilac od osumnjičenog u zamjenu za odloženo krivično gonjenje može zahtijevati da plati određeni novčani iznos u korist humanitarne organizacije, fonda ili javne ustanove ili da obavi određeni društveno-korisni ili humanitarni rad.

Prema saznanjima Vijestima, Guči je određeni iznos uplatio u humanitarne svrhe.

Primjenom ovog instituta oštećeni je izgubio pravo na preuzimanje krivičnog gonjenja, ali ne i pravo da svoj imovinsko pravni zahtjev ostvaruje u parničnom postupku.

Okrivljeni, primjenom ovog instituta, može biti zadovoljan jer je ispunjenjem obaveze oslobođen krivičnog postupka i ne vodi se kroz krivičnu evidenciju.

Zadovoljan može biti i tužilac jer je dokazao da postoji krivično djelo, mada ne kroz osuđujuću sudsku presudu već na pomenuti način.

Guči je bio predmet izviđaja i Osnovnog državnog tužilaštva u Kotoru, ali je taj slučaj, u kome ga je klijent prijavio zbog zloupotrebe povjerenja, u nedostatku dokaza arhiviran.

”Obavještavamo vas da je u Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru formiran predmet protiv S.G., advokata iz Ulcinja, a povodom prijave koja je protiv njega podnijeta od strane A.G., zbog krivičnog djela zloupotreba povjerenja. Nakon sprovedenog izviđaja, postupajući tužilac je našao da nema osnova sumnje da je S.G. izvršio prijavljeno, niti bilo koje drugo krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti, te je predmet arhiviran”, stoji u odgovoru portparola i državne tužiteljke Ane Marinović.

“Ne znam s kim razgovaram”

Guči je novinarki Vijesti u telefonskom razgovoru najprije potvrdio da se prijavio na konkurs za sudiju Ustavnog suda, a nakon što je čuo pitanje za krađu struje, kazao je da ne zna sa kim razgovara i da ne zna odakle ta informacija.

Nakon toga je okončao razgovor.

Odbor sjutra o sudiji Draškoviću

Sjednica skupštinskog Ustavnog odbora na kome je trebalo da počne saslušanje devetoro kandidata za dva upražnjena mjesta u Ustavnom sudu bila je planirana za 25. novembar, ali je odložena.

Guči je jedan od kandidata za sudiju Ustavnog suda, koji trenutno radi minimalnim kapacitetima jer postoji problem sa kvorumom za odlučivanje.

Za sjutra je, međutim, zakazana sjednica Ustavnog odbora koji će se baviti pitanjem koje je i blokiralo rad Suda - a to je odlazak u penziju sudije Dragoljuba Draškovića. Članovi Ustavnog odbora će, kako piše na sajtu parlamenta, razgovarati na temu - Primjena Ustava Crne Gore na institut prestanka funkcije sudije Ustavnog suda Crne Gore.

Zbog sporenja oko starosne granice za odlazak u penziju, sudija Drašković tvrdi da tek od naredne godine stiče to pravo, dok dvojica njegovih kolega tvrde da je on od 1. oktobra ove godine trebalo da bude penzioner. Zbog toga odbijaju da rade sa njim i US nema kvorum za odlučivanje.

Skupština je ranije tražila odgovor US u vezi ovog problema i dobila tumačenje kojim nije zadovoljna.

Bonus video: