Delegacija Sejma Poljske u posjeti Crnoj Gori

"Razgovarano je o značaju planiranja prostora, uspostavljanju adekvatne infrastrukture u oblasti komunalnih djelatnosti koja prati razvoj turističke ponude i o saradnji crnogorskih i poljskih gradova"

712 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Skupstina.me
Foto: Skupstina.me

Delegacija Sejma Poljske posjetu Crnoj Gori počela je sastankom sa Delegacijom Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje.

Kako je saopšteno iz Skupštine, na sastanku je bilo riječi o turističkim potencijalima Crne Gore, značajnim resursima koji se ogledaju u povoljnoj klimi i lijepoj prirodi, mogućem turističkom razvoju planinskog dijela Crne Gore, značaju poljskih turista za crnogorsko tržište.

"Ukazano je na potrebu dostizanja međunarodnih standarda u ovoj oblasti. Razgovarano je o značaju planiranja prostora, uspostavljanju adekvatne infrastrukture u oblasti komunalnih djelatnosti koja prati razvoj turističke ponude i o saradnji crnogorskih i poljskih gradova", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je ovo "početak uspješne saradnje dva Odbora", te da je od izuzetnog značaja politička saradnja u okviru Sjevernoatlantskog saveza kao i podrška Poljske Crnoj Gori na putu evropskih integracija.

Ocijenjeno je da je posjeta uslijedila nakon posjete predsjednika Poljske, Andžeja Dude, Crnoj Gori i dogovoreno da se buduća saradnja ubrza naročito u dijelu investicija u turizam i prateću infrastrukturu.

Delegacija Sejma Poljske sastala se i sa Delegacijom Ministarstva ekonomskog razvoja i posjetila HG "Budvanska rivijera".

"Tokom sastanka razgovarano je o turističkoj ponudi Budve i prezentovani kapaciteti i ponuda rizorta "Slovenska plaža", hotela sa najvećim udjelom državnog vlasništva. Predstavljeni su kapaciteti kako kolektivnog, tako i individualnog smještaja, ali i razgovarano o mogućnostima uvođenja novih avio linija niskobudžetnih kompanija na relaciji Poljska-Crna Gora. Takođe, bilo je riječi o mogućnosti ostvarenja saradnje sa poljskim turoperaterima u cilju privlačenja turista sa poljskog tržišta. Ocijenjeno je da je trenutnu saradnju između turoperatera, turističkih organizacija i agencija potrebno podići na veći nivo. Razgovarano je i o načinima kako turističku sezonu produžiti na čitavu godinu i tom prilikom ocijenjeno da su od posebnog značaja kongresni i zdravstveni turizam. S tim u vezi, prezentovani su i kapaciteti u ovim segmentima turizma. Ukazano je i na potrebu diversifikovanja turističke ponude, kao i na naviku individualnog pretraživanja istih, zbog čega bi od velike važnosti bilo da se one mogu naći i na poljskom jeziku", saopšteno je iz Skupštine.

Dodaje se da je nakon sastanka uslijedio obilazak Starog grada Budva i posjeta Muzeju grada Budve.

Bonus video: