Opština Pljevlja povećava premije za otkup mlijeka

Umjesto dosadašnja tri centa, Opština će poljoprivrednim proizvođačima od 1. januara 2022. godine isplaćivati pet centi po litru isporučenog mlijeka

1854 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Opština Pljevlja od naredne godine povećaće premije za otkup mlijeka poljoprivrednim proizvođačima sa teritorije te opštine za otkup mlijeka koje predaju mljekarama registrovanim u Crnoj Gori.

Umjesto dosadašnja tri centa Opština će poljoprivrednim proizvođačima od 1. januara 2022. godine isplaćivati pet centi po litru isporučenog mlijeka.

Opština planira povećanje premija kako bi preventivno djelovao protiv smanjenja proizvodnje, imajući u vidu povećanje cijene osnovnih inputa u proizvodnji mlijeka kao što je stočna hrana, gorivo, repromaterijal...

Mljekari na području pljevaljske opštine otkupe svega deset odsto proizvedenog mlijeka u opštini, a ostalo se prerađuje u sir. U Opštini kažu da je ovakva mala tržišnost proizvodnje posljedica velike razuđenosti opštine i usitnjene proizvodnje, loše infrastrukture, nedovoljno razvijene otkupne mreže i male otkupne cijene mlijeka.

Bonus video: