Bečić: Pitajte prebijenu djecu i one sa traumama da li je batina iz raja izašla

Predsjednik Skupštine kazao da parlament ostaje raspoložen za sve konstruktivne predloge koji uključuju najbolje svjetske prakse za unaprjeđenje zakonodavnog okvira u borbi protiv nasilja nad najmlađima

2932 pregleda 5 komentar(a)
Sa panela, Foto: Skupština Crne Gore
Sa panela, Foto: Skupština Crne Gore

Institucije moraju naći način da svako dijete zaštite od psihološkog, a naročito od fizičkog nasilja, koje uključuje i teško fizičko kažnjavanje – udaranje, premlaćivanje i seksualno nasilje, poručio je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić.

Šef parlamenta je otvorio panel diskusiju na temu „Nasilje nad djecom“, koju su, kao centralni događaj povodom Svjetskog dana djeteta, organizovali Skupština i predstavništvo UNICEF-a u Crnoj Gori.

Bečić je, naglašavajući da je svaki oblik nasilja nad djecom u potpunosti neprihvatljiv, poručio da Skupština, „osim što je širom otvorila vrata za sve građane, pa tako i za djecu i promociju i zaštitu njihovih prava“, ostaje raspoložena za sve konstruktivne predloge koji uključuju najbolje svjetske prakse za unaprjeđenje zakonodavnog okvira u borbi protiv nasilja nad najmlađima.

Podsjetio je na nedavno održan edukativni program „Simulacija rada parlamenta”, u organizaciji Skupštine i UNICEF-a, što je, kako je saopšteno iz parlamenta, samo jedan od rezultata kvalitetne i sadržajne saradnje dva subjekta, i primijetio da je program bio i prilika da „nam srednjoškolci očitaju lekciju“ - kako voditi dijalog, kako se obraćati sa uvažavanjem i kako debatovati argumentovano, uz mogućnost da se čuje i poštuje druga strana, ne raspravljajući ad hominem, već se prema ličnosti sagovornika odnositi sa maksimalnim respektom.

Tom prilikom, istakao je Bečić, „uvjerili smo se da Crna Gora i ovaj parlament imaju budućnost i da su djeca i mladi zaista naša snaga, naš temelj i naša najvrednija budućnost“.

„Zato je nama uvijek posebno zadovoljstvo kada neki gorući društveni izazov pokušavamo da prevaziđemo uz podršku organizacije koja je sinonim za promociju i zaštitu prava najmlađe generacije. Zato i današnji događaj predstavlja šansu da se unaprijedi odnos prema djeci, nakon razmatranja sveobuhvatne analize o temi koja je danas, čini se, više nego ikad aktuelna“, kazao je on.

Naglasio je, kako je saopšteno iz Skupštine, da „nije dovoljno i nikad nije bilo dovoljno da samo imamo određenu negativnu emociju kada čujemo statistiku o nasilju nad djecom, nije dovoljno da se zgrozimo, da se naježimo, da se naljutimo, nije čak dovoljno ni da donosimo različite planove i strategije i da ih analiziramo“, jer ukoliko, kako je istakao, sve institucije i organi izvršne vlasti, svako u svojoj nadležnosti, ne počnu što prije da se na konkretnim primjerima, u svakodnevnom životu, bore protiv tog fenomena koji seže korijene duboko u istoriji; "ako ne počnemo da realizujemo ono što usvajamo, šta će nam analize? Šta će nam priča o priči?“

„Naravno, procjena realizacije neke strategije po ključnim tačkama, analiza svega onoga što znači ispunjenost koraka i etapa na putu do ciljeva koji su u nekoj strategiji postavljeni – važna je, rekao bih i neophodna, ali samo ako će se po tim zaključcima postupiti i ka postavljenom cilju ići mnogo brže i odlučnije nego do sada. Institucije moraju naći način da od psihološkog, a naročito od fizičkog nasilja, koje uključuje i teško fizičko kažnjavanje – udaranje, premlaćivanje i seksualno nasilje, zaštiti svako dijete. Ama baš svako. Ukoliko makar jedno dijete odraste uz traume ovakvog tipa, ne možemo reći da smo postigli cilj. Ali moramo ići ka njemu – svake godine praviti korak naprijed u odnosu na onu iza nas“, istakao je Bečić.

Navodeći da „po dijete nije ista, niti može biti ista okolnost da li se ono nalazi u stabilnom, ekonomski razvijenom, povjerljivom i prijateljskom okruženju, lišenom društveno-političkih turbulencija i previranja i uz tendenciju smanjenja siromaštva, ili u onome koje je sve suprotno od prethodno navedenog“, istakao je da je upravo ekonomsko-politička i ukupna društvena klima, jedan od faktora od koga zavisi poštovanje prava djece.

„Stoga je na nama, a tu naročito mislim na članove ovog visokog doma i one koji izvršavaju naše odluke, da sve učinimo da makar sredinu u kojoj živimo pokušamo lišiti faktora rizika koji mogu podstaći ambijent koji bi neki nasilnik uzeo kao olakšavajuću okolnost – stvarnu ili izgovarajuću“, kazao je Bečić.

Istakao je da ga raduje da je ispunjeno „ono što sam obećao djeci prilikom obilježavanja prošlogodišnjeg Dana djeteta i što je bila moja prva inicijativa kao predsjednika crnogorskog Parlamenta“.

„Raduje me što smo u ovoj godini donijeli istorijske zakone kojima smo uveli besplatne udžbenike za sve osnovce u Crnoj Gori i vratili dječiji dodatak za djecu do navršene šeste godine, a nadam se da ćemo do kraja godine otići i korak dalje i usvojiti zakonski projekat kojim će svako dijete u Crnoj Gori steći pravo na dječiji dodatak“, kazao je predsjednik parlamenta.

Ocjenjujući da su to krupni koraci i istorijska dostignuća aktuelnog saziva Skupštine, Bečić je poručio da je za uspješno rješavanje problema „i teme koja nas je danas okupila potrebno još mnogo zajedničkih i udruženih institucionalnih odgovora gdje ni jedna karika neće zakazati“.

„Za suzbijanje nasilja nad djecom, koje uključuje ne samo različite oblike zlostavljanja, već i eksploatisanje za rad i prosjačenje, potrebne su jarke boje i odlučnija akcija onih koji sprovode utvrđene strategije i planove donijete u tu svrhu“, kazao je on.

Skupština, naglasio je, ostaje raspoložena za sve konstruktivne predloge koji uključuju najbolje svjetske prakse za unapređenje zakonodavnog okvira u borbi protiv nasilja nad djecom.

„To je najmanje što možemo učiniti. Takođe, nadzorna i kontrolna funkcija Skupštine i njenih nadležnih odbora za ovu tematiku mora doći snažnije do izražaja u periodu pred nama. I sa ovog mjesta podstičem održavanje većeg broja kontrolnih i konsultativnih saslušanja onih organa i institucija kojima je u nadležnost data primjena zakona i drugih akata koji tretiraju ovu krucijalnu oblast za razvoj zdravog pojedinca i ukupne društvene zajednice“, kazao je Bečić.

Uz naglasak da djeca "jesu naše najveće bogatstvo", te da je svaki oblik nasilja nad njima neprihvatljiv i ostavlja nesagledive posljedice na njihov psiho-fizički integritet i zdravlje, Bečić je poručio da je stoga važno „da upravo sa ovog mjesta počnemo sa razbijanjem pogrešnih narativa i ponašanja koja iz tih oblika sužene svijesti proizlaze“.

„Pitajte prebijenu djecu i one koji vuku teške posljedice i traume da li je batina iz raja izašla!? Ne! Reći će vam da nije. Batina je iz pakla izašla! Naše je da je, primjenom zakona i drugih akata i sankcionisanjem nasilja i neprihvatljivog ponašanja nad djecom, u pakao i vratimo. I to jednom zauvijek“, zaključio je Bečić.

U uvodnom dijelu panel diskusije na temu „Nasilje nad djecom“, osim predsjednika parlamenta, govorili su i šef predstavništva UNICEF-a Huan Santander, šefica Delegacije Evropske unije Oana Kristina Popa i UNICEF-ova mlada reporterka Milena Keković.

Bonus video: