Njemačka donirala Crnoj Gori najsavremeniju terapiju za početni stadijum Kovid 19 infekcije

''Jasno je i da imamo zamor od epidemije, ali ne smijemo posustati i dozvoliti mutaciji virusa da bude brža. Zato vas i sa ovog mjesta molim i apelujem na vakcinaciju jer sada već znamo da vakcine djeluju , a na taj način ćete sačuvati sebe, svoje najbliže i zajednicu u kojoj živite'' poručila je Borovinić Bojović

5260 pregleda 14 komentar(a)
Foto: Ministarstvo zdravlja
Foto: Ministarstvo zdravlja

Njemačka je donirala Crnoj Gori najsavremeniju terapiju za početni stadijum Kovid 19 infekcije, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Kako su naveli, u Crnu Goru je danas dopremljena donacija monoklonalnih antitijela, "najsavremenije terapije u liječenju koronavirusa".

"Radi se o lijeku koji se koristi u početnoj fazi borbe protiv Kovid19 infekcije. Donaciju lijeka, vrijednu 3.172.454 eura obezbijedila je Vlada Savezne Republike Njemačke, a dogovor o vrijednoj pomoći postignut je tokom nedavnog boravka ministarke zdravlja, dr Jelene Borovinić Bojović u Berlinu", navodi se u saopštenju.

Donaciju je u Kliničkom centru Crne Gore uručio ambasador SR Njemačke, Robert Veber.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović je tom prilikom izrazila zadovoljstvo zbog saradnje sa kolegama iz Robert Koh Instituta i klinike Šerite, te mogućnosti da razmijene iskustva o korišćenu savreme terapije protiv koronavirusa.

''Monoklonska antitijela su terapija koja se daje u početnoj fazi infekcije i smatra se nekom vrstom 'ratnika' imunog sistema. Dosadašanja istraživanja su pokazala učinkovitost ovog lijeka i ono što je važno da kažem je da ovu terapiju daju ljekari po jasno utvrđenim terapijskim protokolima i uglavnom kod osoba čiji je imunitet već narušen nekim dodatnim oboljenjem'' kazala je ona.

Podsjetila je da imamo dovoljan broj vakcina kao i terapiju koju koriste najrazvijenije zemlje svijete i još jednom pozvala građane na vakcinaciju.

''Jasno je i da imamo zamor od epidemije, ali ne smijemo posustati i dozvoliti mutaciji virusa da bude brža. Zato vas i sa ovog mjesta molim i apelujem na vakcinaciju jer sada već znamo da vakcine djeluju , a na taj način ćete sačuvati sebe, svoje najbliže i zajednicu u kojoj živite'' poručila je Borovinić Bojović.

Veber je kazao kako je današnji čin još još jedan znak zajedničke, uske saradnje Njemačke i Crne Gore, solidarnosti Njemačke i uspješne posjete koju je ministarka Borovinić Bojović imala nedavno u Berlinu.

''Primopredaja ljekova je još jedan element veoma uspješne saradnje između zdravstvenih službi u Crnoj Gori i sa druge strane sa Robert Koh Institutom i Univerzitetske bolnice Šrite u Njemačkoj. Četvrti talas pandemije pokazuje da ne smijemo popustiti u naporima kada je u pitanju vakcinacija stanovništva ali i kada su u pitanju napori ka uspješnom liječenju pacijenata. Tu i dalje važi poruka da niko nije siguran dok svi ne budemo sigurni. To je i poruka za sve one koji još nisu donijeli odluku da se vakcinišu, da svi treba da daju doprinos kako bi svi bili sigurni '' kazao je Veber.

Bonus video: