"jednakost među polovima mora biti postignuta"

Bečić: Ljudska prava žena i djevojaka moraju biti obezbijeđena, a počinioci nasilja nad ženama najoštrije kažnjeni

"Skupština će kao najviše zakonodavno tijelo dati punu podršku u zaštiti ljudskih prava i borbi protiv nasilja nad ženama", istakao je Bečić, saopšteno je iz Skupštine

5840 pregleda 5 komentar(a)
Skupština Crne Gore osvijetljena narandžastom bojom, Foto: Skupština Crne Gore
Skupština Crne Gore osvijetljena narandžastom bojom, Foto: Skupština Crne Gore

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić je povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, istakao je da žene moraju biti zaštićene, jednakost među polovima u savremenom društvu u kom živimo mora biti postignuta, ljudska prava žena i djevojaka moraju biti obezbijeđena, a počinioci nasilja nad ženama moraju biti najoštrije kažnjeni.

"Skupština će kao najviše zakonodavno tijelo dati punu podršku u zaštiti ljudskih prava i borbi protiv nasilja nad ženama", istakao je Bečić, saopšteno je iz Skupštine.

U saopštenju se dodaje da je Bečić osvrnuvši se na prošlost i temelje Crne Gore, kazao da je njegova prva pomisao "sjećanje na naše majke, sestre, sve one heroine iz tako slavne i tako dične prošlosti ove ponosne i lijepe zemlje".

"Zemlje koja je umivena suzama i znojem svih njih - žena koje su održale našu državu na odsudnim bojnim poljanama, jer borba sa životom je bila najteža i neprestana. Zato je neophodno da se mi danas, kao njihovi potomci, s pijetetom sjećamo svih tih primjera i da od njih uzimamo obrazac kako da čuvamo i unapređujemo našu državu. Govoreći o našoj prošlosti i ulozi žene u njoj, mogao bih da navedem mnoštvo primjera istaknutih žena, čija imena i djela i danas sijaju", kazao je Bečić.

Iz Skupštine su rekli da je govoreći o problemima sa kojima se danas žene susreću, Bečić istakao da nasilje nad ženama i djevojčicama predstavlja značajan problem sa dubokim socijalnim, zdravstvenim i ekonomskim posljedicama za pojedinca, porodicu i društvo u cjelini.

"Ono što danas razlikuje od juče jeste to što smo mi odlučni da uradimo sve kako bi taj problem iskorijenili iz našeg društva. Naša je dužnost da zagovaramo i u djelo sprovedemo politiku suzbijanja diskriminacije i moramo dati sve od sebe da promovišemo kulturu tolerancije", kazao je Bečić.

On je ocijenio da su poražavajući statistički podaci studije koju je u Crnoj Gori prošle godine sproveo OSCE, po kojima je svaka peta žena iskusila fizičko ili seksualno nasilje nakon svoje 15. godine od strane intimnog partnera ili ne-partnera, a svaka treća žena je izjavila da je doživjela neki oblik fizičkog nasilja od strane odrasle osobe prije svoje 15. godine.

Bečić je naglasio da je neophodno sistemski nastojati da se nasilje u porodici iskorijeni, pri čemu treba uključiti sve institucije sa aspekta svojih ovlašćenja.

"Najviše zakonodavno tijelo ove države, na čijem sam čelu, daće punu podršku u zaštiti ljudskih prava i borbi protiv nasilja nad ženama. Osim toga, podržavam i pozivam sve žene koje trpe nasilje u porodici da zatraže pomoć nadležnih institucija, jer će time sačuvati i sebe i svoju djecu, kojoj moramo pružiti bolju i ljepšu budućnost", kazao je Bečić.

Iz Skupštine su kazali da je "uoči 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, zgrada Skupštine Crne Gore simbolično večeras osvijetljena narandžastom bojom, kako bi se skrenula pažnja na borbu protiv velikog problema koji zahvata naše društvo i u 21. vijeku".

"Cilj ove kampanje je da se podigne svijest o ovoj apsolutno neprihvatljivoj društvenoj pojavi, da se ukaže na to koliko je ona prisutna u blizini svakog od nas i da pozove na angažman cijelog društva u njenom iskorjenjivanju", zaključuje se u saopštenju Skupštine.