Mitrović: Stanite na put javašluku

Poznati pljevaljski ekolog tvrdi da je “Vektra Jakić” nastavila da koristi kamenolom, nakon što su kupili pljevaljsko preduzeće “Građevinar” tokom trajanja stečajnog postupka, što je ističe on, nezakonito.

6100 pregleda 3 komentar(a)
Kamenolom Bušnje, Foto: Goran Malidžan
Kamenolom Bušnje, Foto: Goran Malidžan

Predsjednik ekološkog društva “Breznica” Milorad Mitrović pozvao je odgovorne u Vladi Crne Gore da konačno stanu na kraj firmama i pojedincima koji godinama ilegalno eksploatišu kamen u pljevaljskoj opštini.

Tvrdi da na području pljevaljske opštine ima više kamenoloma iz kojih se kopa kamen bez dozvole, a pojedinci se bogate prodavajući ga.

Mitrović je pozvao resorno Ministarstvo da se povuče predlog koncesionog akta za kamenolom u pljevaljskom selu Bušnje, dok se ne utvrdi stvarno stanje na terenu i činjenice vezane za dosadašnju eksploataciju ležišta kamena.

Mitrović kaže da je godinama bez dozvole kompanija “Vektra Jakić” eksploatisala kamen iz kamenoloma u Bušnjima.

”Milionski iznosi su završili u nečijim džepovima a za isto toliko su građani oštećini. Treba već jednom da se stane na kraj tom javašluku”, kazao je Mitrović.

Poznati pljevaljski ekolog tvrdi da je “Vektra Jakić” nastavila da koristi kamenolom, nakon što su kupili pljevaljsko preduzeće “Građevinar” tokom trajanja stečajnog postupka, što je ističe on, nezakonito.

”Po zakonu koncesija ne može biti predmet stečajnog postupka, prodaje ili privatizacije, a kamenolom u Bušnjima je nakon prodaje preuzela ‘Vektra Montenegro’, potpuno protivzakonito. Oni su nastavili eksploataciju, ništa nisu plaćali i ubirali prihode. Zato tražimo da se sa javne rasprave povuče predlog koncesionog akta za kamenolom Bušnje dok se ne utvrdi kolika je šteta tamo pričinjena. Ministarstvo raspisuje oglas kao da se ništa nije dešavalo i kao da se nanovo otvara kamenolom. Ispitajte koliko je prvo pričinjena šteta pa tek onda uđite u procedure dodjele koncesija”, poručio je Mitrović odgovornim u resornom Ministarstvu.

Mitrović tvrdi da u Pljevljima postoji desetine kamenoloma, a da samo dva ispunjavaju uslove i rade po zakonu.

”Imamo veliki broj ilegalnih kamenoloma gdje se ljudi zarove u neko brdo i prodaju kamen. Takvih primjera imamo na dionici puta prema Boljanićima, prema Ranču na Gotovuši i drugim mjestima. Treba provjeriti kako se koristi materijal kojim se nasipaju seoski putevi. Najčešće se to radi tako što mašinama na određenim mjestima pronađu materijl pogodan za nasipanje puteva otvore kamenolom i kamen eksploatišu iako nemaju dozvolu za to. Na taj način oni trajno devastiraju taj prostor. Krajnje je vrijeme da se tome stane na put “, rekao je Mitrović.

Pozvao je odgovorne da ispitaju način na koji se to radi i kazne odgovorne za štetu koju nanose životnoj sredini, državnom i opštinskom budžetu.

Bonus video: