već godinama se bore da stanu na kraj ugovorenim dječjim brakovima

Izgraditi sklonište za žrtve ugovorenog braka

Od 2011. godine CRI uspio da suzbije 109 slučajeva, a od januara procesuirali sedam slučajeva

2978 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Centar za romske inicijative (CRI) već godinama se bori da stane na kraj ugovorenim dječjim brakovima i da djevojčicama omogući da i dalje budu djeca, a ne supruge i majke, da nastave sa djetinjstvom, a ne da djeca rađaju djecu. Zbog toga su odlučili da, povodom 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, pokrenu nacionalnu kampanju za prikupljanje sredstava za izgradnju prvog nacionalnog skloništa za žrtve dječjeg ugovorenog braka “Produži moje djetinjstvo i doniraj”.

”Kampanju smo počeli na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama postavljanjem kućica u 16 ugostiteljskih objekata koje će tu simbolično stajati 16 dana. Kućica je simbol doma, a ja bih iskoristila priliku da pozovem sve koji mogu da doniraju kako bi produžili djetinjstvo djevojčicama, omogućili im da samostalno biraju svoj put slobode i spriječili da djeca rađaju djecu”, kazala je Jovana Knežević, iz CRI.

Istakla je da je i na sajtu njihove organizacije pokrenuta online kampanja.

Fana Delija, izvršna koordinatorka CRI-ja, podsjetila je da su od 2011. godine uspjeli da suzbiju 109 slučajeva dječjih ugovorenih brakova, a da su od januara do danas identifikovali i procesuirali prema nadležnim organima sedam slučajeva.

”Među njima je i slučaj maloljetnice koja je uspjela da napusti Crnu Goru u maju ove godine i zasnuje ugovoreni brak na Kosovu, u Đakovici. Ona ima 14 godina i još nije pronađena, a prema našem saznanju djevojčica je već u poodmaklom stadijumu trudnoće”, kazala je Delija.

Centar za romske inicijative brojnim aktivnostima obilježava 16 dana aktivizma, kampanju koja počinje 25. novembra na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i završava se 10. decembra, na Međunarodni dan ljudskih prava. Volonterke te NVO dijelile su promotivni materijal sa adekvatnim porukama “Kreni korak naprijed u rušenju predrasuda”, “Imam ista prava iako sam drugačija”, “Zajedno za jednakost”, “Za jednake mogućnosti”, “Živi život bez predrasuda”, a u više institucija je postavljen i odgovarajući poster.

U selu Gornja Brezna, u Pivi, u toku je trodnevni trening na temu “Istine i predrasude o Romima/kinjama i Egipćanima/kama” na kome učestvuje 20 srednjoškolaca i studenata iz romske i neromske zajednice iz Nikšića, Podgorice i Berana.

”Kroz trodnevni rad učesnici će imati priliku da se upoznaju sa deset istina i predrasuda o rodnim stereotipima, ulozi institucija u suzbijanju predrasuda, kao i o predrasudama u institucijama sa kojima se suočavaju pripadnici/ce romske zajednice. Od 20 učesnika deset mladih će biti učesnici video zapisa koji će snimiti naša organizacija. Video zapis će služiti za promociju jednakosti u 19 institucija u Nikšiću, Podgorici i Beranama”, kazala je Delija.

Pored nje, predavači na treningu su Nada Drobnjak, Sokolj Beganaj, Slavko Milić, Elvis Beriša i Siniša Bjeković.

”Aktivnostima želimo da ukažemo na smanjenje stepena diskriminacije unapređenjem inkluzivnog i otvorenog društva zasnovanog na promociji jednakosti i uticaja na smanjenje svih oblika diskriminacije sa kojima se suočavaju Romkinje i Egipćanke, kao i ukazivanje široj javnosti na značaj podrške za izgradnju prvog nacionalnog skloništa za žrtve dječjeg ugovorenog braka”, kazala je izvršna koordinatorka CRI-ja.

Aktivnosti su dio projekta “Smanjenje diskriminacije prema romskoj i egipćanskoj zajednici” koji se sprovodi uz finansijsku podršku američke Ambasade u Podgorici, kao i dio projekta koj je finansiran od strane OAK fondacije “Adekvatna inkluzija i jednak pristup Romkinjama i Egipćankama u suzbjanju rodno zasnovanog nasilja”.