Partijske isplate znaju da zaborave

”Razmjena podataka između DRI i Agencije u oblasti sprečavanja sukoba interesa, kao i oblasti kontrole finansiranja političkih subjekata se ostvaruje na redovnom nivou uz poštovanje propisanih nadležnosti dviju institucija”, kazali su iz vrhovne državne revizije.

3110 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Agencija za sprečavanje korupcije pokrenula je postupke protiv 18 predstavnika političkih partija na osnovu informacija Državne revizorske institucije (DRI).

Iz Agencije su “Vijestima” kazali da su zadovoljni saradnjom sa DRI.

”Koju doživljavamo kao partnera u borbi protiv korupcije i snaženju vladavine prava”, navodi se u odgovoru iz institucije na čijem je čelu Jelena Perović.

Iz DRI su pojasnili da ostvaruje redovnu komunikaciju sa državnim organima, uključujući i sa Agencijom, kada prilikom revizija dođu do saznanja ili sumnje da je došlo do kršenja zakona iz nadležnosti tih institucija.

Kada su ove dvije institucije u pitanju, posebno se ističe saradnja po pitanju kontrole prijavljenih prihoda i imovine u imovinskim kartonima.

Zakonom je propisano da je javni funkcioner dužan da u svom imovinskom kartonu prijave sve prihode i imovinu. U slučaju da se utvrdi da to nije uradio, Zakonom je propisana novčana kazna od 500 do 2.000 eura.

Prilikom revizije godišnjih finansijskih izvještaja političkih partija, revizori ostvaruju uvid u imovinske kartone javnih funkcionera i finansijsku dokumentaciju partija. U slučajevima u kojim postoji sumnje da prijavljeni prihodi u kartonima javnih funkcionera nisu tačni i potpuni, obavještava Agenciju o utvrđenim nalazima revizije s aspekta kršenja Zakona o sprečavanju korupcije.

”Razmjena podataka između DRI i Agencije u oblasti sprečavanja sukoba interesa, kao i oblasti kontrole finansiranja političkih subjekata se ostvaruje na redovnom nivou uz poštovanje propisanih nadležnosti dviju institucija”, kazali su iz vrhovne državne revizije.

DRI je ove godine objavila reviziju za 11 političkih partija.

Revizijom finansija vladajuće Nove srpske demokratije je, na primjer, utvrđeno da su po osnovu angažovanja u partiji naknadu prošle godine primala četiri člana koja su javni funkcioneri. Uvidom u imovinske kartone, revizori su utvrdili da njih troje nisu prijavili prihod iz partije.

Uvidom u imovinske kartone, revizori su prilikom revizije godišnjeg finansijskog izvještaja Demokrata za prošlu godinu utvrdili da “od pet lica (funkcionera) koji su primili ugovorene naknade u 2020. godini, jedno lice nije prijavilo prihode ostvarene po ovom osnovu”.

Da nisu prijavljivani svi prihodi iz partije, revizori su utvrdili i prilikom revizije godišnjeg finansijskog izvještaja opozicione Demokratske partije socijalista (DPS).

”Uvidom u imovinske kartone 24 javna funkcionera, dostupnih na sajtu Agencije, utvrđeno je da šest javnih funkcionera koji su primali naknadu po osnovu angažovanja u partiji nijesu prijavili prihode ostvarene po ovom osnovu, dok se u izvještaju 12 javnih funkcionera nije mogao prepoznati prihod od naknade iz DPS-a ili su iskazali naknade u manjem iznosu, a šest javnih funkcionera je prijavilo naknade”, navodi se u nalazu iz septembra.

Revizijom godišnjeg finansijskog izvještaja Bošnjačke stranke utvrđeno je da je po osnovu angažovanja u stranci naknadu primalo osam osoba koje su javni funkcioneri, od kojih je za dva lica funkcija prestala, ali su bili u obavezi podnošenja imovinskog kartona Agenciji.

”Uvidom u imovinske kartone dostupne na sajtu Agencije, utvrđeno je da je pet lica prijavilo naknade koje su ostvarivali u stranci, dok preostala tri lica nijesu prijavila naknade ostvarene angažovanjem u stranci”, navodi se u nalazu revizora.

Kada je u pitanju revizija prošlogodišnjih finansija Albanske alternative, predstavnici ove državne institucije su saopštili da za “pet funkcionera koja su primala naknadu u 2020. godini postoji sumnja da su prijavili prihode po ovom osnovu”.

Shodno izjavi poslovnog direktora Socijaldemokrata, u 2020. godini nije bilo isplata naknada njihovim funkcionerima po osnovu angažovanja u partiji, ali su predstavnici DRI željeli da utvrde da li je to tačno.

”Uvidom u imovinske kartone na sajtu Agencije za 15 funkcionera partije, odabranih slučajnim uzorkom, utvrđeno je da nije bilo prijavljenih naknada po ovom osnovu”, navodi se u reviziji.

Za ostale partije za koje je završena revizija, nije bilo slučajeva neprijavljenih isplata ili nije bilo isplata ove vrste.

Agencija je na osnovu nalaza DRI i pisanja “Vijesti” utvrdila da je veliki broj funkcionera tada vladajućeg DPS-a prekršio Zakon o sprečavanju korupcije jer nije prijavio naknade koje su dobili u periodu parlamentarnih izbora 2016. godine.

Bonus video: