Festival filma o ljudskim pravima Ubrzaj od 11. do 15. decembra

Festival donosi isključivo premijerna izdanja filmova najnovnije produkcije, a koja su već uspjela da se predstave i dobiju priznanja na prestižnim regionalnim, evropskim i svjetskim festivalima

1462 pregleda 0 komentar(a)
Foto: CGO
Foto: CGO

Uz moto "Borbe koje traju", Centar za građansko obrazovanje (CGO) organizuje XII izdanje Crnogorskog festivala filma o ljudskim pravima Ubrzaj 2021 u Podgorici, Beranama i Kotoru.

"Za razliku od prošlogodišnjeg izdanja koje je realizovano u online formatu, Festival Ubrzaj se vraća u sale. Centralni program ovogodišnjeg izdanja biće održan od 11. do 15. decembra u Muzičkom centru i Crnogorskoj kinoteci u Podgorici, a prateća izdanja u Kinu "Boka" u Kotoru od 12. do 13. decembra i u Kulturnom centru u Beranama od 14. do 15. decembra 2021.", saopšteno je iz CGO.

Dodaju da festival tradicionalno donosi isključivo premijerna izdanja filmova najnovnije produkcije, a koja su već uspjela da se predstave i dobiju priznanja na prestižnim regionalnim, evropskim i svjetskim festivalima.

Pored filmskih projekcija, predviđen je i prateći program, kako bi se napravio osvrt na određene filmove i aktualizivala neka od goruća pitanja ljudskih prava.

"Festival Ubrzaj, afirmišući univerzalnost ljudskih prava, privlači široku i heterogenu publiku, što mu daje dodatnu vrijednost u crnogorskom polarizovanom kontekstu. Usmjerenost na moderni koncept ljudskih prava kroz umjetnost čini Festival mjestom susreta najrazličitijih društvenih aktera, čime se doprinosi uspostavljanju kulture ljudskih prava, tolerantnog i inkluzivnog društva", navodi se u saopštenju.

Ovogodišnje izdanje Festivala podržalo je Ministarstvo ekonomskog razvoja Crne Gore, Ambasada Finske u Beogradu, UNDP u okviru projekta Reforma nacionalnog sistema procjene invaliditeta, Opština Berane i Opština Kotor.

Partneri su BELDOCS, Sarajevo Film Festival i Crnogorska kinoteka.

Bonus video: