Podgorica: Strava i užas u Ulici Sava Lubarde

Kaljuga, kanali ispunjeni vodom, klizište. Sve je to dočekalo stanovnike te ulice nakon prvih jesenjih kiša. Iz kuća, tvrde, stariji jedva mogu da izađu i to kad je najpotrebnije

37816 pregleda 30 komentar(a)
Juče u Ulici Sava Lubarde, Foto: Luka Zekovic
Juče u Ulici Sava Lubarde, Foto: Luka Zekovic

Ni ljetos nije bilo lako proći Ulicom Sava Lubarde u Staroj varoši, jer duboki prokopani kanali nijesu obezbijeđeni, a prva kiša je stanovnicima te ulice, kako kažu, dodatno otežala život.

Ogorčeni su na nadležne iz Glavnog grada, jer je rekonstrukcija saobraćajnice trebalo da bude završena u oktobru. Kraj se, međutim, ne nazire.

”Ne možemo do svojih domova, djeca i stari upadaju u kanale po noći. Bilo je slučajeva da slome ili iščaše nešto. Mjesecima radnika nema na terenu”, navela je jedna od sugrađanki.

Kaljuga, kanali ispunjeni vodom, klizište. Sve je to dočekalo stanovnike te ulice nakon prvih jesenjih kiša. Iz kuća, tvrde, stariji jedva mogu da izađu i to kad je najpotrebnije.

Najgore je, ipak, školarcima koji su i početkom septembra imali problema na putu do škole, a sada je još gore.

Uz sve, ulica je, kažu stanari, slabo osvijetljena i potpuno neobezbijeđena.

”Vijesti” su i ranije pisale da je ova saobraćajnica raskopana od juna.

Iz Glavnog grada su “Vijestima” saopštili da se prilikom rekonstrukcije Ulice Sava Lubarde, pojavila potreba usklađivanja pomenutih radova, čiji je investitor Glavni grad Podgorica, odnosno Agencija za izgradnju i razvoj, sa postojećim elektroenergetskim instalacijama.

”Radove na tim elektroenergetskim instalacijama, o svom trošku izvodi CEDIS, preduzeće koje gazduje tom infrastrukturom. U sklopu pomenutih radova zamijenjena su dva vN kabla novim kablovima, na dionici dužine od oko 200 metara. U toku su radovi na kabliranju vazdušne mreže na gotovo cijeloj trasi i dodatnom kraku, što CEDIS otežano izvodi zbog lošeg vremena i angažovanja svojih ekipa na drugim lokacijama”, dodali su iz CEDIS.

Nakon završetka ovih radova, kako su naveli, biće intenzivirani radovi koje finansira Glavni grad Podgorica.

“Cijenimo da je odlaganje završetka rekonstrukcije saobraćajnice, usljed izvođenja radova na postojećim elektroenergetskim instalacijama, dovelo do opravdanog kašnjenja, u kojoj situaciji ne može biti primijenjena ugovorena kazna. Ukoliko bude neopravdanog kašnjenja u završetku radova na ovom objektu, biće obračunata ugovorena kazna”, saopštili su iz PG biroa.

Kako je ranije saopšteno, Agencija za izgradnju i razvoj počela je da izvodi radove na rekonstrukciji ulica Sava Lubarde i Spasa Nikolića u zahvatu DUP-a “Stara Varoš”, vrijednosti 241.803,04 eura.

“Dužina saobraćajnice iznosi 218 metara (krak Spasa Nikolića = 109,40/ krak Save Lubarde = 175,58 metara), dok je širina kolovoza promjenljiva. Izvođač radova je firma ‘Civil Engineer’ - Podgorica. Predviđena je izgradnja atmosferske kanalizacije i zamjena uličnih cjevovoda”, naveli su iz PG biroa.

Iz Glavnog grada su ranije kazali da je izvođenje radova ljetos privremeno bilo onemogućeno zbog podignute ograde na trasi saobraćajnice, za koju je ustanovljeno da je nelegalno postavljena.

Bonus video: