"prinuđeni da povećaju cijenu zbog povećanja cijena građevinskog materijala"

Pojedine usluge pljevaljskog Komunalnog biće skuplje

Poskupiće građevinski radovi prilikom uređenja grobnih mjesta i usluge na Mlječnoj pijaci

4168 pregleda 0 komentar(a)
Groblje Ravni u Pljevima, Foto: Goran Malidžan
Groblje Ravni u Pljevima, Foto: Goran Malidžan

Odbor direktora Komunalnog preduzeća u Pljevljima donio je na predlog izvršnog direktora novi cjenovnik usluga, koji je korigovan u dijelu koje se odnosi na građevinske radove koje preduzeće izvodi prilikom uređenja grobnih mjesta. Cijene su korigovane i za usluge koje preduzeće pruža na Mlječnoj pijaci, kao i za košenje trave na gradskom groblju.

Vršilac dužnosti izvršnog direktora Radivoje Bujišić “Vijestima” je kazao da su cijene ostalih usluga koje pruža ovo komunalno preduzeće ostale iste.

Cijene uređenja grobnih mjesta, koje podrazumijeva izradu jednodjelnih, dvodjelnih i trodjelnih okvira za grobna mjesta sa završnim radovima, izrada trotoara oko grobnog mjesta i druge građevinske radove povećani su za deset odsto.

Bujišić kaže da su prinuđeni da povećaju cijenu ovih usluga zbog povećanja cijena građevinskog materijala.

Prema novom cjenovniku, na koji saglasnost treba da daju odbornici pljevaljskog parlamenta na sjednici zakazanoj za 5. decembar, za izradu jednodjelnog okvira za grobnicu sa završnim radovima građani će plaćati 569 eura. Izrada dvodjelnih okvira sa završnim radovima koštaće 695 eura a trodjelnih 822 eura.

Izrada trotoara za jednodjelnu grobnicu koštaće 101 euro, dvodjelne 113, a trodjelne 126 eura. U ove cijene nije uračunat Porez na dodatu vrijednost.

Bujišić je kazao da su odlučili da povećaju i cijenu usluga na Mlječnoj pijaci za dvadeset odsto zbog povećanja cijena struje i vode.

Korišćenje stolova za mlječne proizvode po jednom prodajnom mjestu naplaćivaće se 2,57 eura, odnosno 1,78 ukoliko je prodajno mjesto rezervisano. Mjesečna rezervacija stola za prodaju mlječnih proizvoda iznosi petnaest eura, a korišćenje rashladne komore za sir 5,13, koliko košta i korišćenje rashladne vitrine za mlječne proizvode.

Bujišće je kazao da su cijenu usluge košenja trave na gradskom groblju u Ravnima povećali za sto odsto zbog složenosti obavljanja ovog posla oko grobnica.

Ovu uslugu Komunalno preduzeće fakturiše osnivaču, Opštini Pljevlja.

Preduzeće Komunalne usluge izašlo je iz stečaja prije skoro devet mjeseci nakon što je Poreska uprava kao najveći povjerilac prihvatila plan reorganizacije.

Planom je predviđeno da se u petogodišnjem periodu izmire svi povjerioci.

Sekretarijat za stambeno-komunalne poslove, saobraćaj i vode Opštine Pljevlja donio je Plan reorganizacije u DOO “Komunalne usluge” na pet godina. Planom je definisano da se u tom periodu izmire dugovanja svim povjeriocima, odnosno Poreskoj upravi, zaposlenim i dobavljačima. Ugovorom o reprogramu koji je potpisan još u julu 2015. godine, predviđeno je izmirenje poreskog duga na 20 godina, odnosno 240 mjesečnih anuiteta.

Privredni sud Crne Gore uveo je, na zahtjev Poreske uprave, stečaj u doo “Komunalne usluge” 12. oktobra prošle godine. Iz preduzeća je 48 zaposlenih upućeno na Zavod za zapošljavanje, od kojih je njih 28 ponovo angažovano za obavljanje redovnih aktivnosti preduzeća tokom stečajnog postupka.

Opština Pljevlja je u cilju olakšavanja izlaska iz teške situacije tokom 2020. godine više puta uplaćivala jednokratnu novčanu pomoć radnicima tog preduzeća, kojima zarade nisu isplaćivane više mjeseci.

Bujišić je kazao da u preduzeću trenutno radi 28 radnika koji su zasnovali radni odnos na određeno vrijeme, kao i dva radnika po ugovoru o djelu.

Preduzeće je, ističe Bujišić poslovalo pozitivno u prvih deset mjeseci ove godine.