(INFOGRAFIK) Trećina Vlade krije putovanja i dnevnice

Podaci ministarstava pokazuju da su pojedini ministri imali od šest do više od 20 putovanja. Iz MVP su kazali da ministar troškove reprezentacije tokom bilateralnih susreta od početka mandata snosi iz sopstvenih sredstava, dok iz Ministarstva zdravlja kažu da su posjete inostranstvu imale za rezultat višemilionske donacije

38270 pregleda 56 komentar(a)
Sa jedne od sjednica Vlade, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore
Sa jedne od sjednica Vlade, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore

Od kako su izabrani 4. decembra prošle godine, ministri u Vladi imali su veliki broj službenih putovanja van Crne Gore, a iz odgovora resora koji su “Vijestima” dostavili podatke, proizilazi da je čelnicima na ime dnevnica isplaćeno nešto oko 15.000 eura.

To su, međutim, nepotpuni podaci - jer “Vijestima” ni nakon dvadesetak dana nijesu stigli odgovori iz Ministarstva odbrane (Olivera Injac), Ministarstva finansija i socijalnog staranja (Milojko Spajić), Ministarstva ekonomskog razvoja (Jakov Milatović) i Ministarstva unutrašnjih poslova (Sergej Sekulović).

Šef crnogorske diplomatije Đorđe Radulović očekivano je imao najveći broj putovanja - 21, a u pojedinim zemljama bio je i po tri puta od početka mandata.

Do kraja prošlog mjeseca, Radulović je po osnovu bilateralne i multilateralne saradnje putovao u Njemačku, Mađarsku, Belgiju (tri puta), Grčku (dva puta), Francusku, Tursku, Luksemburg, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Sloveniju, Poljsku, Sjevernu Makedoniju, Ukrajinu, Sjedinjene Američke Države (dva puta), Švajcarsku i Austriju (dva puta). Belgijska prijestonica, u kojoj je najčešće boravio, sjedište je institucija Evropske unije (EU) i NATO.

Mada nije završen obračun svih putovanja za pomenuti periodu, na ime dnevnica za ministra isplaćeno je 4.282,47 eura, kazali su iz Ministarstva vanjskih poslova za “Vijesti”.

Iz MVP su takođe naglasili da je na marginama međunarodnih konferencija ostvaren i veliki broj sastanaka i susreta sa zvaničnicima iz međunarodne zajednice, kao i brojni susreti sa iseljenicima i predstavnicima naših udruženja u inostranstvu tokom bilateralnih posjeta.

”Troškove reprezentacije tokom bilateralnih susreta, ministar vanjskih poslova od početka mandata snosi iz ličnih sredstava”, kazali su iz njegovog resora “Vijestima”.

Dnevnice za putovanja isplaćuju se na osnovu Uredbe o naknadi troškova zaposlenih u javnom sektoru.

Više od 3.000 eura na ime dnevnica za dosadašnja putovanja dobili su ministri poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović i prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić. Stijović je za 11 mjeseci bio na devet putovanja.

Na pitanje o završenim putovanjima i dnevnicama, iz njegovog Ministarstva “Vijestima” su kazali da je ministar bio Bosni i Hercegovini, Poljskoj, Italiji, Sloveniji, Makedoniji, Švajcarskoj, Srbiji, Mađarskoj i na Kosovu “za šta je ukupno utrošeno (cjelokupni troškovi) 3.617,84 eura”.

Ukupna cifra se odnosi na dnevnice, put i smještaj.

Ministarka Bratić je sa putovanjima krenula sredinom maja, kada je posjetila Srbiju. U junu je bila u Turskoj, u julu u Bugarskoj, da bi najveći dio septembra provela na službenim putvanjima u Rusiji, Švajcarskoj i Austriji. U Grčkoj je bila u oktobru, a istog mjeseca opet u Srbiji. Dnevnice za ova njena putovanja koštala su državu 3.018,42 eura.

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić je tokom 11 mjeseci sedam puta putovao službeno, a na ime dnevnica isplaćeno mu je 1.630,16 eura.

I njegovo prvo službeno putovanje od imenovanja bilo je u Srbiju, zatim su uslijedila dva putovanja u BiH - Sarajevo i Trebinje, pa Kranj u Sloveniji, Varšava u Poljskoj, Drač u Albaniji i na kraju ruska prijestonica Moskva.

Jedno putovanje manje imala je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović. Boravila je u zvaničnim posjetama Srbiji, Mađarskoj, Hrvatskoj, Francuskoj, Turskoj i Njemačkoj. Na ime dnevnica, ministarki je za svih šest putovanja ukupno isplaćeno 1.298,45 eura.

”Rezultat ministarkinih posjeta inostranstvu su višemilionske donacije”, istakli su iz njenog resora u odgovoru “Vijestima”.

Oni su istakli da je tokom posjete Srbiji dogovorena donacija vakcina, sa mađarskim kolegom ministarka je dogovorila uzajamno priznavanje PCR testova i donacija 200.0000 vakcina, dok su tokom boravka u Hrvatskoj precizirani detalji u vezi sa obnovom saradnje u oblasti transplatacionog programa. Rezultat zvanične posjete Turskoj je donacija 100.000 doza vakcina, dok je u Francuskoj dogovoreno stručno usavrašavanje crnogorskih ljekara na tamošnjim prestižnim klinikama. U Berlinu, kako se navodi u odgovoru, predstavnici Ministarstva zdavlja prisustvovali su Svjetskom zdravstvenom samitu, obezbijedili donaciju monoklonskih antitijela, terapije koja se primjenjuju u početnoj fazi borbe protiv kovid infekcije, a potpisan je i memorandum o saradnji zmeđu Instituta za javno zdravlje i Instituta “Robert Koh”.

Ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović imao je sedam putovanja, za koja mu je na ime dnevnica ispalaćeno 771,44 eura, kazali su iz njegovog resora.

Pojasnili su da je ministar u februaru imao prvo službeno putovanje u Zagreb, dok je u aprilu boravio u Beogradu, a u julu u Ljubljanu. U Beogradu je ponovo boravio u septembru, a nekoliko dana kasnije i u Skoplje pa Beču. Prošlog mjeseca boravio je u Trstu, u Italiji.

Iz Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija “Vijestima” su kazali da je taj resor u proteklih pola godine “na službena putovanja potrošio 13.761,71 eura”.

Iz MJU nisu konkretno odgovorili koliko je ministarka Tamara Srzentić imala službenih putovanja i koliko je isplaćeno na ime dnevnica. Iz njenog resora stigao je odgovor da je najskuplje među njima “za službeno putovanje ministarke u SAD izdvojen iznos od 4.119,80 eura”. Ministarka je, pojasnili su, išla kao članica delegacije Crne Gore koju je predvodio ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić.

Na pitanja “Vijesti” o putovanjima i dnevnicama nisu odgovorili iz Ministarstva odbrane, Ministarstva finansija i socijalnog staranja, Ministarstva ekonomskog razvoja i Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava od sredine godine ostalo je bez ministra nakon smjene Vladimira Leposavića.

Bonus video: