Radonjić: Sklonište za žrtve već postoji

"Ostvaruje izuzetne rezultate o čemu govori činjenica da smo za tri godine zbrinuli 56 osoba, za razliku od prethodnog skloništa koje je za sedam godina zbrinulo svega 30, da smo sve korisnike koji su u školskoj dobi upisali u redovan obrazovni sistem..."

10657 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Izvršni direktor Instituta za socijalnu i obrazovnu politiku iz Danilovgrada mr Mitar Radonjić reagovao je na izjavu Centra za romske inicijative koji su pokrenuli akciju prikupljanja sredstava za izgradnju, kako su naveli, prvog nacionalnog skloništa za žrtve dječjeg ugovorenog braka.

”Takvo sklonište postoji već tri godine i specijalizovano je licencirano 16.12.2019, a to predstavnice ove NVO odlično znaju jer su mnogo puta do sada pokušale da osujete rad skloništa, naravno bezuspješno. Radi objektivnog informisanja javnosti, ali i međunarodnih partnera, sklonište te vrste je do sad uspješno zbrinulo 56 osoba sa kojima je radio tim od 12 stručnih profesionalaca sa licencama iz oblasti socijalne i dječje zaštite i nećemo dozvoliti da se u javnost iznose neistinite informacije o stanju u oblasti zaštite žrtava trgovine ljudima”, navodi se u Radonjićevom reagovanju.

Kako je kazao, raduje ih činjenica da su predstavnice Centra za romske inicijative odlučile da prikupe sredstva za izgradnju skloništa. Akciju podržavaju, jer smatraju da što više budu imali pružaoca usluge skloništa/prihvatilišta to će sistemski dati bolji odgovor na svaki izazov u oblasti zaštite žrtava trgovine ljudima.

Povezani članci

26. Novembar 2021.

Izgraditi sklonište za žrtve ugovorenog braka

”Naravno, uz zakonski propisanu proceduru licenciranja. Sve u svemu, javnost mora biti upoznata da sklonište postoji, ostvaruje izuzetne rezultate o čemu govori činjenica da smo za tri godine zbrinuli 56 osoba, za razliku od prethodnog skloništa koje je za sedam godina zbrinulo svega 30, da smo sve korisnike koji su u školskoj dobi upisali u redovan obrazovni sistem, da smo uspjeli prvi put da za četiri žrtve trgovine ljudima pronađemo i osnažimo adekvatnog hranitelja i da uspostavimo pluralizam usluga u skladu sa evropskim praksama - prvi put u Crnoj Gori”, istakao je Radonjić.

Tvrdi i da nije tačna informacija, koju su saopštili iz Centra za romske inicijative, da su od januara do danas identifikovali i procesuirali prema nadležnim organima sedam slučajeva dječjih ugovorenih brakova.

”Moguće je da su prijavile sumnju na ugovoreni brak, ali se do sada ispostavilo da je u svega dva slučaja postojala sumnja na ugovoreni brak kad se radi o prijavama ove NVO i to je dovoljno reći o znanju i stručnosti da prepoznaju ugovoreni brak iako se time, po njihovim riječima, bave dugi niz godina”, zaklkjučuje Radonjić.

Bonus video: