"Mišljenje je isključivo pitanje pravnog tumačenja"

"Obavještavam vas da mi Agencija nikada nije donijela riješenje o prestanku radnog odnosa, već mi je dok sam se nalazio na bolovanju zbog teškog zdravstvenog stanja uzrokovanog malignim oboljenjem, uručila obavještenje da mi je mandat istekao tri mjeseca ranije iako ja nisam nikada bio imenovan na mandat"

8060 pregleda 0 komentar(a)
Milašinović, Foto: BORIS PEJOVIC
Milašinović, Foto: BORIS PEJOVIC

Bivši vršilac dužnosti direktora Agencije za sprečavanje korupcije Savo Milašinović reagovao je na članak “Milašinović pravio čistku imovinskih kartona”, koji su “Vijesti” objavile u petak, navodeći da su u njemu iznijete netačne i nepotpune informacije.

Reagovanje prenosimo u cjelosti:

”U odnosu na konkretan predmet, koji je naveden u tekstu, obavještavam vas da je Agencija u periodu kada sam obavljao dužnost pomoćnika direktora zazuzela stav da predmetno lice nije javni funkcioner shodno definiciji iz člana 3 ZSK a na osnovu prethodnog uvida u osnivačka akta statut i odluke navedenog pravnog lica. Shodo navedenom tumačenju uklonjena su dva izvještaja za dva lica sa veb stranice Agencije i to je jedini takav slučaj u postupanju Agencije. Dakle, takvo tumačenje je zauzeto u slučajevima u kojima nije izvršeno imenovanje od strane organa vlasti, a predmetna lica su zasnovala radni odnos ugovorom o radu, i takva lica nisu ni podnosila izvještaje o imovini i prihodima. Kako su dva lica već bila podnijela izvještaje, a kako bi se uspostavila jednobraznost u postupanju, navedeni izvještaji su uklonjeni.

To što novi direktor ima drugačije mišljenje od prethodnog menadžmenta je isključivo pitanje pravnog tumačenja propisa čija ispravnost se može preispitati u svakom konkretnom slučaju u odgovarajućem upravnom postuku, odnosno upravnom sporu.

Povezani članci

26. Novembar 2021.

Milašinović pravio čistku imovinskih kartona

Što se tiče dijela teksta koji se odnosi na prestanak mog radnog odnosa u Agenciji, obavještavam vas da mi Agencija nikada nije donijela riješenje o prestanku radnog odnosa, već mi je dok sam se nalazio na bolovanju zbog teškog zdravstvenog stanja uzrokovanog malignim oboljenjem, uručila obavještenje da mi je mandat istekao tri mjeseca ranije iako ja nisam nikada bio imenovan na mandat, o čemu vam dostavljam odluku o mom postavljenju. Kako je predmetno obavještenje u cijelosti nezakonito, pokrenuo sam pred nadležnim sudom odgovarajuće postupke za poništaj istog i vraćanje na radno mjesto.

Takođe vas obavještavam da je Agencija donijela novi Pravilnik o sistematizaciji u februaru 2021. godine i rasporednim rješenjima rasporedila oba pomoćnika na nova radna mjesta, dakle i mene i koleginicu Ninu Paović, kao i ostale službenike Agencije koji su zaposleni na neodređeno vrijeme. Međutim, samo meni je uručen otkaz, iako ni u prethodnom rješenju nisam bio raspoređen na bilo kakakv mandat, dok je drugi pomoćnik nastavio sa radom. Takođe Vas informišem da me je Agencija prethodno nezakonito rasporedila na službeničko mjesto a na koje rješenje sam uložio žalbu koja je usvojena i Komisija za žalbe je u cijelosti poništila nezakonito rješenje Agencije i naložila joj da u roku od 20 dana sprovede novi posupak raspoređivanja, ali umjesto da postupi po nalogu Komisije i donese zakonitu odluku, uručeno mi je retroaktvno obavještenje krajem juna 2021. godine, da mi je mandat, to jest radni odnos prestao tri mjeseca ranije 02.05.2021. godine, što je nezapamćeno postupanje koje nisam doživio za više od 30 godina svoje službeničke karijere. U prilogu vam dostavljam obavještenje i odluku Komisije za žalbe”.

Bonus video: