Tokom izrade Prostornog plana obezbijediti energetsku sigurnost i rezervisati prostor za ključnu infrastrukturu

Glavni izazovi na tom putu biće otvoreno tržište energije, kao i puna integracija obnovljivih izvora energije, saopšteno je iz ministarstva

1301 pregleda 1 komentar(a)
Sa konsultativnog sastanka, Foto: MEPG
Sa konsultativnog sastanka, Foto: MEPG

Na drugom konsultativnom sastanku na izradi Koncepta Prostornog plana Crne Gore, koji je održalo Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma (MEPG) sa stručnjacima iz oblasti energetike zaključeno je da se prilikom izrade Plana mora obezbijediti energetska sigurnost i istovremeno rezervisati prostor za ključnu infrastrukturu, poput dalekovoda, hidroelektrana, solarnih i vjetroelektrana.

Glavni izazovi na tom putu, kako je saopšteno iz MEPG-a, biće otvoreno tržište energije, kao i puna integracija obnovljivih izvora energije.

„Energetika je, poput saobraćaja, pokretač razvoja Crne Gore, ali u isto vrijeme, energetski razvoj, mora da prati i zaštita životne sredine“, kazao je ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ratko Mitrović.

Obrađivač Plana u oblasti energetike, Zoran Miljanić, s tim u vezi je izložio prezentaciju u kojoj je predstavljeno stanje i vizija kad je u pitanju oblast energetike i veza sa budućim Prostornim planom Crne Gore. On je naveo da je u periodu trajanja Plana, do 2040. godine neophodno obezbijediti sigurnost snabdijevanja energijom, razvoj konkurentog tržišta i održivi energetski razvoj.

„Moramo da imamo viziju, da napravimo Plan da bude održiv, ali i ekonomski isplativ. Nadam se da će, na kraju, predlog Plana izglasati 81 poslanik, jer nam je to jedan od najvažnijih strateških dokumenata“, kazao je prof. Branko Radulović, koji je sastanku prisustvovao kao stručnjak iz oblasti privrednog razvoja.

sastanak prostorni plan
foto: MEPG

Kada je u pitanju oblast elektrokomunikacija, glavni zaključak sa sastanka je da infrastruktura mora biti dostupna u cijeloj Crnoj Gori, jer je pandemija koronavirusa pokazala značaj novih trendova u poslovanju i digitalne tranzicije.

Svetlana Jovanović, rukovodilac izrade Prostornog plana Crne Gore, predstavila je strateške ciljeve za rudarstvo, mineralne sirovine, ugljovodonike, i navela važnost razumne eksploatacije mineralnih sirovina kako bi se riješio konflikt između eksploatacije i zaštite životne sredine.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva kapitalnih investicija, EPCG-a, CEDIS-a, CGES-a, Inženjerske komore, Uprave za ugljovodonike, profesori Elektrotehničkog fakulteta, kao i predstavnici MEPG-a.