”Codra”: Fond grubo narušio prava pacijenata

Iz privatne zdravstvene ustanove kažu da država ne reaguje na to što su lični podaci njihovih pacijenata završili u beogradskoj konsultanskoj kući

12153 pregleda 13 komentar(a)
Ne odgovaraju na pitanja: Fond za zdravstveno osiguranje, Foto: Boris Pejović
Ne odgovaraju na pitanja: Fond za zdravstveno osiguranje, Foto: Boris Pejović

Privatna zdravstvena ustanova “Codra” zatražila je od zdravstvenih vlasti da zaštite pacijente i tu ustanovu, nakon saznanja da je Fond za zdravstveno osiguranje (FZO) beogradskoj konsultastkoj kući proslijedio lične podatke pacijenata te bolnice, ali do danas nijesu dobili odgovor.

To su juče kazali “Vijestima” iz te privatne zdravstvene ustanove.

”Obraćanjem svim nadležnim institucijama i pojedincima iscrpile su se, nažalost, naše mogućnosti da zaštitimo svoje pacijente i svoju ustanovu”, kazali su “Vijestima” iz “Codre”.

Mediji su prije dva dana objavili da je, prema mišljenju člana Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka Muhameda Gjokaja, FZO, suprotno Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti, izvršio obradu podataka prilikom prenosa podataka iz Zbirke ličnih podataka pacijenata privatne bolnice “Codra” beogradskoj Konsultantskoj kući “Marina Topalović PR” iz Beograda, čime je prekršio Zakon o zdravstvenoj zaštiti i Zakon o pravima pacijenata, koji garantuju prava na privatnost i povjerljivost podataka pacijenata.

Iz FZO, na čijem je čelu Dragoslav Šćekić, “Vijestima” nijesu odgovorili na koji način planiraju da obeštete pacijente, čiji su lični podaci, prema ocjeni Agencije za zaštitu ličnih podataka, nezakonito došli u posjed trećih lica.

Iz “Codre” naglašavaju da su se obratili svim zdravstvenim instancama.

”Nakon što je FZO beogradskoj konsultantskoj kući proslijedio lične podatke pacijenata naše bolnice, uputili smo dopis direktoru Dragoslavu Šćekiću, Upravnom odboru Fonda, ministarki zdravlja Jeleni Borovinić Bojović i Vladi Crne Gore. U dopisu smo naveli da su tim postupkom FZO grubo narušena prava pacijenata, građana Crne Gore, kao i bolnice Codra, ali i povrijeđeni Zakoni o pravima pacijenata, Zakon o zaštiti podataka o ličnosti i Zakon o zdravstvenoj zaštiti Crne Gore. Smatrali smo da oni, kao nadležni organi FZO, imaju obavezu da reaguju u cilju zaštite zakona, u cilju zaštite prava i interesa bolnice Codra, a prije svega u cilju zaštite prava pacijenata, građana Crne Gore, na šta smo ih u dopisima i pozvali. Na žalost, do ovog časa, nijesmo dobili niti jedan odgovor niti imamo informacije da li je nešto preduzeto po tom pitanju”, kazali su “Vijestima” iz te privatne zdravstvene ustanove.

Bonus video: