žele da ukažu na "katastrofalno stanje"

Protest taksista 7. decembra u Podgorici

Iz sindikata najavili da će obići Upravu prihoda i carina, Ministarstvo finansija i socijalnog staranja i Vladu

5718 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Ilustracija, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Ažurirano: 30.11.2021. 19:17h

Strukovni sindikat taksista Crne Gore najavio je za 7. decembar u 11 sati protest u Podgorici, tokom kojeg će obići Upravu prihoda i carina, Ministarstvo finansija i socijalnog staranja i Vladu, kako bi pozvali na hitna rješenja za izlaz iz, kako navode, aktuelnog katastrofalnog stanja.

"Dvije decenije traje haos na tržištu prevoza putnika u drumskom saobraćaju, koji je izazvan hroničnim neradom nadležnih institucija zaduženih za sprovođenje zakonskih propisa u ovoj djelatnosti, koji je dobio pandemijske razmjere, koja traje mnogo duže od pandemije izazvane koronavirusom, a za posljedicu ima uništavanje svih onih koji su legalno registrovani za ovu djelatnost, i stvaranje socijalnih slučaja, a svjesno favorizovanje sive ekonomije i nelegalnog prevoza putnika, koji prema analizi Ministarstva saobraćaja i pomorstva, iz 2019. godine, čini 60 posto ukupnog prevoza putnika u drumskom saobraćaju, posebno u auto-taxi prevozu."

"I ako auto-taxi preduzetnici Crne Gore punih 20 godina, ukazuju na rapidni rast sive ekonomije, koja je izazvana neradom nadležnih institucija kako opštinskih tako i državnih, donosioci odluka u Vladi ostaju nijemi, čak svojim činjenjem stvaraju uslove za veći rast sive ekonomije što je najnoviji primjer postupanje, Ministarstva finansija i socijalnog staranja, koji 01.06 2021. godine,na dan početka elektronske fiskalizacije, kada su sve djelatnosti morale početi elektronsko evidentiranje prometa, mijenja pravilnik o fiskalizaciji taxi vozila, i ako do tog momenta u Crnoj Gori je, po do tada vežećem propisu, fiskalizovano samo oko 300 taxi vozila od ukupno oko 3000 vozila koja obavljaju taxi prevoz i tako omogućavaju da njih 2700, i dalje evidentiraju promet po svom nahođenju, bez preciznog roka po kome su u obavezi da počnu primjenu važećek zakona", navodi se u saopštenju koje potpisuje predsjednik SSTCG Borislav Pavlović.

Kazao je da "posebno poglavlje u favorizovanju sive ekonomije" u djelatnosti prevoza putnika u drumskom saobraćaju zauzimaju Uprava za inspekcijske poslove i Uprava prihoda i carina - bivša Poreska uprava, čiji službenici su "dugogodišnjim neradom i selektivnim primjenjivanjem zakonskih propisa" doveli na ivicu egzistencije sve koji legalno obavljaju djelatnost prevoza putnika u drumskom saobraćaju, a posebno auto-taksi preduzetnike, čija "nelojalna konkurencija cvjeta", i rapidno raste, posebno u ljetnoj turističkoj sezoni. Najbolji dokaz za to je i protekla ljetnja turistčka sezona, tokom koje se prevozom putnika nije bavio samo onaj ko nije htio, navodi Pavlović.

"I lokalni organi u Crnoj Gori, su sve uradili i nažalost još uvjek rade sa pojačanim intenzitetom, kako bi se ugasilo auto-taxi preduzetništvo, ne poštujući Ustav Crne Gore i važeće zakone, posebno Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju donešenog 2017. godine, kao ni Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju donešenog 2019. godine, kao ni Zaključke koje je donijela Vlada Crne Gore još 27.12.2018. godine, po pitanju suzbijanja sive ekonomije u auto-taxi prevozu, pa tako donose protiv Ustavne i protiv zakonite opštinske Odluke o auto-taxi prevozu,(posebno opštine, Ulcinj, Budva, B.Polje), u kojima povećavaju razne namete na poslovanje legalno registrovanih, a ništa ne rade na omogućavanje regularnih uslova poslovanja. Licence za taxi prevoz, u neki opštinama, se izdaju netransparentno i po ko zna kojim aršinima i pravilima, za auto-taxi parking se naplaćuju relativno visoke naknade (primjer iz Budve 300 eura, na godišnjem nivou), a osim što nema dovoljan broj obilježenih taxi parking mjesta, i ono malo što je obilježeno to protivno koriste za parkiranje svojih vozila, službenici MUP-a, opštinskih i državnih organa, gosti kafića i restorana, neodgovorni građani i svako ko hoće, jer zna da ga niko neće ukloniti, i ako i na njima postoje znakovi zabranjeno zaustavljanje i parkiranje osim za taxi vozila, ali se ne mora poštovati", dodaje se u saopštenju.

Pavlović tvrdi da lokalne komunalne policije i inspekcije "hronično dugi niz godina" ne rade svoj posao, iz oblasti kontrole prevoza putnika u drumskom saobraćaju, "osim selektivne primjene propisa prema legalno registrovanim auto-taxi preduzetnicima, koji ukazuju na njihov nerad".

"Tako direktno pomažu rapidan rast sive ekonomije u ovoj djelatnosti, jer u Crnoj Gori prevozom putnika u drumskom saobraćaju, se bave svi koji imaju bilo kakvo motorno vozilo, a koji hoće da prime na prevoz putnike. Osim naših državljana prevoz putnika vrše i strani državljani koji su jako dobro organizovani, pa putem društvenih mreža i raznih nelegalnih aplikacija nude nelegalan prevoz putnika, na svim destinacijama, a nadležni ćute i žmure, dok za svoj hronični nerad primaju jako visoke nadoknade, nažalost koje im obezbeđuju i oni koje godinama uništavaju, i koje su doveli na prosjački štap i u dužničko ropstvo, to jest legalno registrovani prevoznici, i po tom pitanju nadležni organi ćute i to odobravaju."

"Kao da je malo nerijšeno haotično stanje u ovoj djelatnosti, koje se samo uvećava od početka ovog vijeka, nego nova Vlada od 01.01. tekuće godine, podiže cijene naftnih derivate, za u prosjeku 30 euro centi po litru, bez i trunke razmišljanja o promjeni akcizne politike,ili nekog subveniconiranja za one čije poslovanje direktno zavisi od cijene naftnih derivate,ili smanjenju zahvata države iz cijene naftnih derivata, koja iznosi oko 55 euro centi po litru plus PDV, i tako makar malo pomogne i građane i male preduzetnike da se kako tako oporave od finansijske katastrofe koja traje bezmalo dvije godine. A zašto i bi kad velike DOO i oni koji su na državnim jaslima dobiju povraćaj PDV, tako naftne derivate plaćaju po znatno nižim cijenama od 21 posto, pa ih ovakv rast cijena i nepogađa", dodaje Pavlović.

Kazao je da, u uslovima svakodnevnog rasta cijena, izazvanih rastom cijena naftnih derivata i pada životnog standarda građana, kao i rapidnom rastu sive ekonomije u djelatnosti prevoza putnika, nisu u situaciji da poskupljuju svoje usluge, već da djelatnost obavljaju sa velikim gubicima. "Naši dugovi se gomilaju u sve dublje padamo u dužničko ropstvo, i niko od nadležnih se ne interesuje za to."

"I ako auto-taxi preduzetnici, članovi SSTCG mole donosice odluka i u novoj Vladi Crne Gore (predsjednika, potpredsjednika, nadležne ministre) još od novembra mjeseca prošle godine, da ih prime na razgovor i da zajednički sagledaju mogućnost rešavanja gore navedenih problema, oni ćute i na taj način, prećutno dozvoljavaju da pomenuti nadležni organi, rade neodgovorno i neprofesijalno bez ikakvih posledica, kao što su to radili u predhodnih 20 godina. Zbog svega gore navedenog, Izvršni Odbor Strukovnog sindikata taksista Crne Gore, je posle konsultacija sa svojim članovima po gradovima Crne Gore, na svojoj sjednici održanoj 27.11 2021.godine, odlučio da prijavi proteste, koji će se održati u Podgorici, 7.12 2021.godine, sa početkom 11 sati, tokom protesta auto-taxi preduzetnici će obići Centralu Uprave prihoda i carina, Ministarstvo finansija i Vladu Crne Gore, i tražiti hitna rešenja za izlaz iz ovog katastrofalnog stanja, na dan održavanja protesta učesnici protesta će odlučiti da li će se protest nastaviti i narednih dana zavisno od razvoja situacije", zaključuje se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas