Liješević: Obmane i neosnovane tvrdnje

"Apelujem na nadležne organe i očekujem hitnu reakciju i postupanje po prijavama i svoj dostavljenoj dokumentaciji vezano za sva navedena djela kako bi se utvdila odgovornost i eventualne sankcije za počinioce i nalogodavace"

2223 pregleda 5 komentar(a)
Liješević, Foto: Vuk Lajović
Liješević, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 30.11.2021. 11:28h

Direktorica Turističke organizacije Budva Maja Liješević kazala je da je Opština Budva jučerašnjim saopštenjem "beskrupulozno" pokušala da izmanupuliše javnost neosnovanim tvrdnjama, obmanama i spinovima koji su "prevršili svaku mjeru objektivnosti".

Reagovanje prenosimo u cjelosti:

"Osnivač TO Budva je shodno članu 1 Statuta Skupština opštine Budva, a ne Opština Budva;

Kao što su građani mogli vidjeti iz dopisa resornog ministarstva koji je objavljen juče iz kabineta Opštine, Ministarstvo ekonomskog razvoja 'ukazalo je na niz nepravilnosti u radu TOB i to u pogledu neblagovremenog raspisivanja izbora za članove Skupštine TOB-a, kao i povrede prilikom zakazivanja sjednice Skupštne TOB, koju je sazvao i kojom je predsjedavao predsjednik Opštine Budva. Takođe, nesumnjivo je utvrđeno da Statutom TOB propisane kao obavezne redovne sjednice Skupštine TOB, za čije sazivanje je bio odgovoran predsjednik Skupštine TOB, u prethodnom periodu nisu održavane'.

Budući da je Izvršni odbor 02.04.2021. godine donio Odluku o raspisivanju izbora za članove Skupštine TOB-a, koja je upućena predsjedniku na dalje postupanje, postavlja se pitanje šta je sprječavalo predsjednika da postupi po njoj.

TO Budva reagovanje
foto: TO Budva

Jedno od značajnih nepravilnosti na koje je ukazano je neusklađenost Statuta sa Zakonom o turisitičkim organizacijama. Javnosti na uvid dostavljam dopis upućen predsjedniku Opštine dana 15.10.2019. godine u prilogu kog je dostavljen predlog odluke o izmjenama i dopunama Statuta TOB-a, na dalju proceduru, a koji je trebao biti usvojen na sjednici skupstine TOBa prethodnog saziva. Kao što su dostavljene desetine dopisa u zadnje tri godine oko sazivanja skupštine koji su ignorisani od predsjednika. Javnost koja je zainteresovana uviđa ko jeste ili nije postupao u skladu sa svojim propisanim obavezama, te shodno tome treba i da odgovara.

TO Budva reagovanje
foto: TO Budva

Budući da je članom 13. Zakona o turističkim organizacijama propisano da uz saglasnost Skupštine opštine, Skupština turističke organizacije donosi Statut, te da predsjednik saziva Skupštinu i predsjedava istom, valjda je jasno na čije propuste, činjenja ili nečinjena Ministarstvo ukazuje.

Takođe, javnosti na uvid dostavljamo i zahtjev Nadzornog odbora za sazivanje sjednice upućen predsjedniku i podsjećamo na član 15 Poslovnika o radu Skupštine TOB-a kojim je propisano da je predsjednik dužan da sazove sjednicu na zahtjev Izvršnog odbora, Nadzornog odbora i najmanje 10 predstavnika u Skupštini. I ovaj zahtjev Nadzornog odbora kod Predsjednika nije naišao na ikakav odgovor ili radnju.

TO Budva reagovanje
foto: TO Budva

Svakako da svi ovi propusti ukazuju na nesavjesno postupanje u službi i to u kontinuitetu, što je i Ministarstvo napomenulo, a što će svakako biti predmet odlučivanja i nadležnog suda.

Ukoliko je Skupština legitimna, zašto Ministarstvo dopisom od 10.11.2021. godine, dakle nakon održane sporne sjednice, jasno kaže da sjednica Skupštine nije sazvana i održana u skladu sa zakonom, a što je ponovljeno i u dopisu koji je objavljen iz kabineta Opštine.

Zbog čega je Ministarstvo uputilo poziv za sastanak direktorici Liješević da prisustvuje u ime TOB-a ukoliko je razriješena, o čemu svjedoči zapisnik?

Upravo zbog toga što je TOB javna institucija u interesu svih građana, građani zaslužuju odgovor šta rade saradnici predsjednika Opštine petkom uveče sa baterijskim lampama u prostorijama TOB-a i koju dokumentaciju su iznosili i zbog čega su brave na vratima nasilno promijenjene van radnog vremena kada je sve sprovedeno 'u skladu sa zakonom'?

Shodno svemu, apelujem na nadležne organe i očekujem hitnu reakciju i postupanje po prijavama i svoj dostavljenoj dokumentaciji vezano za sva navedena djela kako bi se utvdila odgovornost i eventualne sankcije za počinioce i nalogodavace.

Na kraju stiče se utisak da je namjera da se jučerašnjim saopštenjem izmanipuliše javnost i dovede u zabludu, te je prilično očigledno da su u njegovom pisanju učestvovala lica koja nisu za istinu i zakonito postupanje jer su upravo oni koji su mijenjali brave, upadali u TOB u noćnim satima i iznosili dokumentaciju", navodi Liješević.

Bonus video: