Sankcionisano više od 8,7 hiljada vozača zbog neregistrovanih vozila

"Cilj nam je da upoznamo sve učesnike koje su sankcije ako učestvuju u saobraćaju sa neregistrovanim vozilom, koje su mane i nedostaci i šta ih može očekivati ako učestvuju u nezgodi, a pritom su oni uzročnici te nezgode”, rekao je Janjušević

5094 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Screenshot/TV Vijesti
Foto: Screenshot/TV Vijesti

Saobraćajna policija od početka godine sankcionisala je 8.774 vozača zbog upravljanja neregistrovanim vozilom, kazao je pomoćnik načelnika u Odsjeku za bezbjednost drumskog saobraćaja, Ilija Janjušević.

On je to rekao na konferenciji za novinare povodom kampanje „Stop za neregistrovana vozila“, koja će početi sjutra i trajati do 10. decembra.

"Cilj nam je da upoznamo sve učesnike koje su sankcije ako učestvuju u saobraćaju sa neregistrovanim vozilom, koje su mane i nedostaci i šta ih može očekivati ako učestvuju u nezgodi, a pritom su oni uzročnici te nezgode”, rekao je Janjušević.

On je naveo da je cilj policiji da probude svijest zašto je bitno registrovati vozilo. Janjušević je istakao da je od početka godine do kraja novembra policija sankcionisaa 8.774 zbog upravljanja neregistrovanim vozilom.

On je dodao da je taj broj znatno veći i da se govori samo o onim vozačima koje je saobraćajna policija sankcionisala.

Janjušević je naveo da je zakonom propisana kazna od 120 do 400 EUR za onoga ko učestvuje u saobraćaju sa neregistrovanim automobilom.

On je objasnio da se vozilo isključuje iz saobraćaja i da može ponovo biti korišćeno tek nakon što se registruje.

Janjušević je rekao da ukoliko neko učestvuje u saobraćajnoj nezgodi sa neregistrovanim vozilom, a odgovoran je za tu nezgodu, moraće da nadoknadi kompletnu štetu drugom učesniku.

Kako je kazao, vozila koja nijesu registrovana vrlo često nijesu tehnički ispravna.

“To govore i podaci sa tehničkih pregleda i trenutno 30 do 40 odsto vozila ne prođe tehnički na prvom pregledu”, naveo je Janjušević.

Janjušević je apelovao na sve učesnike u saobraćaju da, pored registrovanja vozila, poštuju saobraćajne propise, ograničenja brzine i prilagode vožnju uslovima na putu.

„Apelujem na sve da svojim ličnim primjerom doprinesu poboljšanju bezbjednosti u saobraćaju“, poručio je Janjušević.

Profesor Mašinskog fakulteta Milanko Damjanović je kazao da je veliki sistem uključen u alarmiranje propusta koji se dešavaju.

„Što se tiče neregistrovanih vozila, to su lične manjkavosti pojedinaca koji ne osjećaju odgovornost“, rekao je Damjanović.

Damjanović je istakao da je značaj tehničke ispravnosti vozila ogroman.

On je naveo da ljudi koji neredovno registruju svoje automobile, smatraju da je njihovo auto tehnički isrpavno.

Damjanović je dodao da svake godine treba da se registruje, odnosno mora se provjeriti tehnička ispravnost vozila.

„Ispostavilo se da je godišnji vid tehničke kontrole najpouzdaniji“, rekao je Damjanović.

On je rekao da se vidi veliki broj neregistrovanih vozila na dnevnom nivou u Crnoj Gori i to je, prema njegovim riječima, alarmantno.

Damjanović je istakao da bi trebalo uticati na nesavjesne vozače da ne učestvuju u saobraćaju sa vozilom koje nije obavilo redovni tehnički pregled.

Bonus video: