Miljanić: Crna Gora se nalazi na ruti neregularnih migranata, glavne tačke ulaska su iz Albanije

"Izlazak se u najvećoj mjeri pokušava ostvariti takođe preko kopnene granice u okolini graničnih prelaza prema Bosni i Hercegovini preko kopnene granice u okolini graničnog prelaza Debeli brijeg"

3164 pregleda 0 komentar(a)
Miljanić (desno), Foto: MUP
Miljanić (desno), Foto: MUP

Crna Gora se nalazi na ruti neregularnih migranata koja prolazi kroz zapadni Balkan, a direktno zavisi od stanja migracija u istočnom mediteranskom moru i kopnenim putevima, ali i od situacije na Bliskom istoku, saopštio je državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Zoran Miljanić.

Iz MUP je saopšteno da je juče u glavnom gradu Sjeverne Makedonije, Skoplju, održan 22 .sastanak Odbora ministara u vezi Konvencije o policijskoj saradnji za Jugoistočnu Evropu, na kojem je delegaciju MUP predvodio Miljanić.

"Glavne teme ovog sastanka bile su: unapređenje razmjene informacija između nesusjednih zajedničkih kontakt centara koje su uspostavile ugovorne strane PCC SEE i unapređenje prekogranične saradnje u vezi sa ilegalnim migracijama i povratkom stranih terorističkih boraca", piše u saopštenju.

Iz MUP su dodali da je Miljanić ovim povodom izjavio da Crna Gora izražava potpunu spremnost za saradnju u okviru PCC SEE i smatra da je u ovom trenutku potrebno implementirati postojeće bilateralne i multilateralne sporazume.

"Glavne tačke ulaska migranata u Crnu Goru su i dalje iz pravca Republike Albanije - kopnena granica u okolini graničnog prelaza Božaj, a u manjoj mjeri kopnena granica u okolini graničnog prelaza Sukobin, dok se izlazak u najvećoj mjeri pokušava ostvariti takođe preko kopnene granice u okolini graničnih prelaza prema Bosni i Hercegovini preko kopnene granice u okolini graničnog prelaza Debeli brijeg. Sektor granične policije kontinuirano sprovodi Plan pojačanog nadzora državne granice kroz pojačano prisustvo patrola na granici i kontrolnim tačkama glavnih puteva prema granici. Takođe, izražavamo zahvalnost na podršci Republike Austrije i Fronteksa, kao strateškim partnerima, jer smatramo da jačanjem crnogorske granice jačamo granice EU", poručio je Miljanić.

On je dodao da su takođe, nakon izmjene i dopune Krivičnog zakonika Crne Gore iz 2015.godine, kojom se učešće u stranim oružanim sukobima propisuje kao krivično djelo, osuđena dva povratnika koja su se vratila nakon 2016.godine.

Iz MUP su kazali da je u okviru ove posjete, Miljanić održao bilateralne sastanke sa Milosavom Miličkovićem, državnim sekretarom MUP Srbije, Žarkom Katićem, državnim sekretarom Hrvatske i Teutom Krasnići, višom oficirkom za vezu za zapadni balkanski region iz Fronteksa, na kojima je dogovorena buduća saradnja.

Bonus video: