Đukanović: Crnogorci i Jevreji imaju mnogo toga zajedničkog

"Zajedničko nam je i to što smo kroz vjekove očuvali i njegovali svoju kulturnu baštinu, što je još jedna važna nit koja nas spaja"
239 pregleda 32 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Twitter.com
Milo Đukanović, Foto: Twitter.com
Ažurirano: 02.11.2017. 19:55h

Crnogorci i Jevreji su pokazali da imaju mnogo toga zajedičkog i u istorijskoj istrajnosti i u odlučnosti da stvore i obnove svoje zemlje i očuvaju svoj identitet, kazao je lider Demokratske partije socijalista (DPS), Milo Đukanović.

Kako je saopšteno iz DPS-a, Đukanović je večeras govorio na otvaranju Pete konferencije jevrejskih zajednica jugoistočne Evrope (Mahar), koja je održana u Budvi.

"Želim da izrazim lično zadovoljstvo što je Jevrejska zajednica u Crnoj Gori osnovana u vrijeme kada sam bio predsjednik Vlade, cijeneći činjenicu da se veoma konstruktivni odnosi sa crnogorskim institucijama razvijaju neometano od prvog dana", kazao je Đukanović.

Ta sinergija se, kako je naveo, reflektuje i na odlične odnose između Crne Gore i Izraela, kojima snažan lični pečat daje i počasni konzul Crne Gore u Tel Avivu, Nimrod Rinot.

"Mislim da je za sve sjajna vijest da će u Podgorici do kraja godine početi gradnja sinagoge, koja će biti prva novoizgrađena u Evropi u ovom vijeku“, rekao je Đukanović.

On je rekao da je ponosan na to što je Crna Gora država u kojoj nikad nije bilo antisemitizma, posebno na činjenicu da je ona, pored Albanije, jedina evropska država u kojoj je bilo više Jevreja poslije, nego uoči Drugog svjetskog rata.

"Jedna smo od zemalja i u današnjoj Evropi gdje su Jevreji potpuno bezbjedni, gdje se ljudi sa kipom dočekuju s poštovanjem širom Crne Gore“, istakao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, prisutnost Jevreja u Crnoj Gori ima dugu tradiciju.

"Crnogorci i Jevreji su pokazali da imaju mnogo toga zajedičkog i u istorijskoj istrajnosti i odlučnosti da stvore i obnove svoje zemlje i očuvaju svoj identitet“, kazao je Đukanović.

Kako je naveo, i Crnogorci i Jevreji su nacije sa velikom istorijom.

"Zajedničko nam je i to što smo kroz vjekove očuvali i njegovali svoju kulturnu baštinu, što je još jedna važna nit koja nas spaja".

"Siguran sam da će se i na ovogodišnjoj konferenciji Mahar čuti mnogo mudrih riječi, ne samo o jevrejskom pitanju, od gostiju koji su došli iz cijelog svijeta. Nadam se da ćete otići sa puno pozitivnih utisaka iz Crne Gore i da ćemo se ovdje, ili u vašim zemljama, svuda, redovno sretati kao poštovaoci i prijatelji", dodao je Đukanović.

Bonus video: