Većinu komisije da čine spoljni eksperti

Predlozi za mijenjanje pravilnika o raspodjeli sredstava iz Fonda za podsticanje pluralizma i raznovrsnosti medija

867 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com

Sindikat medija Crne Gore (SMCG) zatražio je da većinu članova nezavisne komisije koja vrši raspodjelu sredstava iz Fonda za podsticanje pluralizma i raznovrsnosti medija čine nezavisni medijski eksperti.

”Da bi komisija koja vrši raspodjelu sredstava stvarno bila nezavisna, potrebno je da većinu njenih članova čine nezavisni medijski eksperti koji imaju visoku stručnu spremu i 10 godina iskustva iz oblasti medija i koji se biraju putem javnog poziva. Ukoliko ostane predloženo rješenje da tri člana imenuje ministar, a dva se biraju putem javnog poziva, postoji jasna opasnost od političkog uticaja na rad Komisije i u konačnom raspodjelu sredstava s obzirom na to da većinu njenih članova imenuje ministar koji je najčešće politički eksponirana osoba”, navodi se u predlogu SMCG.

Predlogom pravilnika o raspodjeli sredstava iz Fonda namijenjenih štampanim medijima i internetskim publikacijama predviđeno je da komisija ima pet članova, od kojih tri imenuje ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija, a dva će se birati putem javnog poziva.

Iz SMCG ističu da ostaje nejasno na koji način će se birati članovi komisije ukoliko se prijavi više kandidata. Kao moguće kriterijume predložili su iskustvo u komisijama za raspodjelu sredstava medijima ili NVO, godine iskustva u oblasti medija...

Medijski savjet za samoregulaciju uputio je predlog u dijelu koji se tiče definisanja te vrste tijela.

Bonus video: