Pljevlja: Podijeljeno 5.700 sadnica kontinentalnog voća za oko 150 poljorovrednih proozvođača

Najveće interesovanje bilo je za sadnice šljive oko - 4.200 sadnica , jabuke - oko 700 i kruške - oko 200 sadnica, dok su ostale voćne vrste bile zastupljene u manjem obimu

1037 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Goran Malidžan
Foto: Goran Malidžan

Služba za poljoprivredu Opštine Pljevlja nabavila je i raspodjelila 5.700 sadnica kontinentalnog voća za oko 150 poljorovrednih proozvođača koji su se prijavili na javni poziv koji je ranije raspiala lokalna uprava u okviru agrobudžetske mjere "Podrška proizvodnji kontinenalnog voća".

Ukupna vrijednost nabavljenih sadnica je 12.000 eura, od čega opština Pljevlja snosi polovinu troškova.

Iz opštine su saopštili da je najveće interesovanje bilo za sadnice šljive oko – 4.200 sadnica , jabuke – oko 700 i kruške – oko 200 sadnica, dok su ostale voćne vrste bile zastupljene u manjem obimu.

Sortiment je bio prilagođen interesovanju proizvođača, kao i klimatskim i drugim uslovima koji preovladavaju na pljevaljskom području.

Agrobudžet Opštine Pljevlja za 2021. godinu je planiran u iznosu od 317.800 eura i sadrži 23 mjere podrške. Najveći dio oko 50 odsto se odnosi na mjere, koje su vezane za stočarsku proizvodnju.

Ostale mjere podrške se odnose na voćarsku, ratarsku, povrtarsku, organsku proizvodnju, pčelarstvo kao i na druge segmente usmjerene u cilju poboljšanja ruralnog razvoja i promocije poljoprivredne proizvodnje.

Bonus video: