Saopštenje predsjednika SO Kolašin

Đukić: Hitno utvrditi nacrt Programa uređenja prostora za narednu godinu

On očekuje da predsjednik Opštine „obrati pažnju na važnost usklađivanja ta dva dokumenta i njihovo usvajanje do kraja decembra“. Kapitalni budžet Opštine za 2022. dodinu, objašnjava Đukić, „predviđa 1,4 miliona eura što je najveći iznos u poslednjih 10 godina“

4880 pregleda 6 komentar(a)
Đukić, Foto: Privatna arhiva
Đukić, Foto: Privatna arhiva

Predsjednik Skupštine opštine (SO) Kolašin Milan Đukić pozvao je predsjednika Opštine Milosava Bulatovića i Sekreterijat za planiranje prostora, komunalne poslove i saobraćaj da što prije utvrde nacrt Programa uređenja prostora. Potrebno je, objašnjava on, da se taj dokument usvaja i razmatra u istom periodu sa nacrtom Odluke o budžetu Opštine za 2022. godinu.

„Program uređenja prostora Opštine Kolašin je, uz Budžet, najvažniji dokument koji se usvaja u lokalnom parlamentu tokom jedne godine. S obzirom da je utvrđen Nacrt Budžeta Opštine Kolašin za 2022. očekujem da predsjednik Opštine sa nadležnim sekretarijatom za planiranje prostora, komunalne poslove i saobraćaj što prije utvrdi nacrt Programa kako bi se ta dva dokumenta razmatrala i usvajala u istom periodu. Glavni razlog za to je činjenica da se realizacija kapitalnog dijela budžeta mora potpuno uskladiti sa Programom uređenja prostora Opštine Kolašin. Za pravovremeno utvrđivanje predloga i realizaciju i jednog i drugog dokumenta zaduženi su predsjednik i sekretarijat za planiranje prostora, komunalne poslove i saobraćaj“, podsjeća Đukić.

On očekuje da predsjednik Opštine „obrati pažnju na važnost usklađivanja ta dva dokumenta i njihovo usvajanje do kraja decembra“. Kapitalni budžet Opštine za 2022. dodinu, objašnjava Đukić, „predviđa 1,4 miliona eura što je najveći iznos u poslednjih 10 godina“.

Upravo zbog toga, tvrdi on, „predsjednik Opštine i njegova Demokratska partija socijalista (DPS) koji čini skupštinsku većinu, treba da obrate pažnju da kroz ovaj iznos i Program uređenja prostora treba da budu definisani prioriteti za 2022-U“.

„Iako je u pitanju veći iznos nego proteklih nekoliko godina, on je i dalje nedovoljan za sve infrastrukturne potrebe grada, privrede i mjesnih zajednica. Zato je neophodno utvrditi prioritete i ravnomjerno i transparentno zadovoljiti opšti interes. Kao prioriteti za 2022. već sad se nameću nezavršeni projekti rekonstrukcije gradskih ulica sa kanalizacionim sistemom, sportski tereni na Lugu za potrebe MOSI igara, projekat postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Pored njih neophodna je sanacija vodovodne mreže, parking garaža, kao i izgradnja kvalitetnije pristupne saobraćajnice naselju Breza u kome se realizuje nekoliko velikih investicija u turizam. Za većinu TIH projekata potrebna je pomoć Vlade, ali, njen predlog kapitalnog budžeta za 2022. ne predviđa ni jedan od TIH prioritetnih potreba Kolašina, već je značajan iznos opredijelila samo za jedan projekat – sistem osnježavanja na Bjelasici“, kaže predsjednik SO.

On podsjeća da je „ministar Milojko Spajić je na Odboru za ekonomiju i finansije, pri susretu sa predsjednicima opština, kao kompenzaciju za ukidanje pojedinih ustupljenih prihoda, obećao da će ministarstvo pružiti još jednu šansu da opštine tokom decembra ponovo pošalju svoje gotove projekte koje će Vlada finansirati i realizovati tokom 2022“. Zato Đukić apelujem „da predsjednik Opštine i nadležni sekreterijat hitno upute gotove projekte ispred kolašinske Opštine kako bi i lokalna samopupracva i Vlada uradili što više tokom naredne godine u Kolašinu“.

„Takođe, neophodno je da se transparentno utvrde prioriteti i u odnosu na zahtjeve mjesnih zajednica (MZ), pogotovo poslije sastanka koji sam organizovao povodom njihovih predloga za Budžet i Program uređenja prostora. Sastanak je bio veoma koristan jer se moglo utvrditi kvalitet i mogućnosti unapređenja saradnje sa MZ, kao i njihovi predlozi i zahtjevi za 2022. Ti predlozi i zahtjevi moraju biti uvaženi upravo kroz Nacrt Programa uređenja prostora za 2022. koji predsjednik Opštine pod hitno mora utvrditi, kako bi bio usvojen do kraja godine. Kada jedna lokalna uprava na vrijeme usvoji Budžet i ovaj program onda se i projekti mogu realizovati na vrijeme tokom kratke građevinske sezone u Kolašinu. Ukoliko i tada izostane realizacija tih projekata onda onaj ko je nadležan za njih mora snositi ličnu i političku odgovornost“, zaključuje Đukić.