Mašanović pisao Borovinić Bojović: Zašto ne uvrstite fizičku aktivnost kao jednu od mjera protiv koronavirusa?

"Iako sam neko ko dobro poznaje dobrobiti svakodnevne fizičke aktivnosti na imuni sistem čovjeka, samim tim i štetnih efekata koji su bili uzrokovani zatvaranjem sportskih terena, držao sam se po strani, kao nijemi posmatrač, možda i suviše dugo, te prepustio kolegama koji su stručnjaci za oblast zaraznih bolesti da vode glavnu riječ u odbrani od novonastale zaraze"

4221 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Docent na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore, Bojan Mašanović uputio je otvoreno pismo mnistarki zdravlja, Jeleni Borovinić Bojović povodom kako je kazao "najnovijih rezultata istraživanja u Njemačkoj, koja ukazuju na dramatično nizak nivo zaštite vakcinisanih građana starijih od 60 godina, kao i na najavljeni loš trend u periodu koji je pred nama".

On u pismu pita Borovinić Bojović "zašto ne uvrstite svakodnevnu fizičku aktivnosti kao jednu od obaveznih mjera u borbi protiv koronavirusa – naučni dokazi su neoborivi?"

Njegovo pismo prenosimo integralno:

"Poštovana Ministarko,

podsjetio bih Vas da je u članak pod naslovom „COVID-19: stigmatising the unvaccinated is not justified“ izašao nedavno u prestižnom naučnom časopisu „Lancet“, te da je dr Günter Kampf iznio vrlo važne rezultate, koji su utvrđeni na Institutu Robert Koch u Njemačkoj, a koji se ogledaju u činjenici da je potvrđeno, čak 55,4% simptomatičnih slučajeva COVID-19 kod pacijenata starijih od 60 godina koji su u potpunosti vakcinisani, a da je ovaj trend u porastu iz sedmice u sedmicu. Inače, Institut Robert Koch redovno izvještava o nacionalnoj situaciji sa COVID-19 infekcijom i nivou vakcinacije u Njemačkoj. Pored toga, prijeti nam novi soj pod nazivom „Omicron SARS-CoV-2“, za koji naučnici nisu, još uvijek sigurni da li će biti otporan na postojeće vakcine ili ne!

Iako sam neko ko dobro poznaje dobrobiti svakodnevne fizičke aktivnosti na imuni sistem čovjeka, samim tim i štetnih efekata koji su bili uzrokovani zatvaranjem sportskih terena, držao sam se po strani, kao nijemi posmatrač, možda i suviše dugo, te prepustio kolegama koji su stručnjaci za oblast zaraznih bolesti da vode glavnu riječ u odbrani od novonastale zaraze. Prošlo je dosta vremena od pojave vakcina, svakodnevno se susrećemo sa informacijama po elektronskim i štampanim medijima da pozivi koji se upućuju građanstvu da se vakcinišu, nisu najdjelotvorniji, što, možda i ima smisla, budući na ispred navedene podatke dr Kampf-a. Stoga, u obavezi sam da Vam postavim pitanje sljedeće sadržine: Zašto se malo više ne razmišlja o jačanju imuniteta prirodnim putem i preventivnim mjerama kojima mutacije virusa, odnosno novi sojevi virusa neće moći ništa?

Prije nego mi odgovorite uputio bih Vas da konsultujete nekoliko naučnih studija. Već sam naveo da je naučno utvrđeno da je zaštita od vakcina niža od 50%, dok postoje istraživanja koja ukazuju na činjenicu da je, u jednakom procentu djelotvorna i svakodnevna fizička aktivnost. Naime, u studiji objavljenoj u prestižnom časopisu „Sports Medicine“, dr Sebastien Chastin je, sa svojim kolegama ispitivao efekte redovne fizičke aktivnosti na imuni sistem, vakcinaciju i rizik od zaraznih bolijesti kod opšte populacije, i utvrdio da je redovna, umjerena do jaka fizička aktivnost, povezana sa smanjenim rizikom od zaraznih bolesti i mortaliteta od zaraznih bolesti, te da pojačava prvu liniju odbrane imunog sistema, kao i osnažuje efikasnost u procesu promocije vakcinacije.

Sa druge strane, dr Robert Sallis je, sa svojim kolegama, ispitivao fizičku neaktivnost i njenu vezu sa povišenim rizikom od teških ishoda uzrokovanih slučajevima COVID-19 infekcije, a svoje zaključke su objavili u studiji koja je izašla u prestižnom časopisu „British Journal of Sports Medicine“. Grupa autora na čelu sa dr Sallis-om ističe da je dosljedno poštovanje smjernica za fizičku aktivnost snažno povezano sa smanjenim rizikom za teških ishoda COVID-19 infekcije među zaraženim odraslim osobama i preporučuje institutima za javno zdravlje da daju prioritet naporima na promovisanju fizičke aktivnost, u smislu uključivanja fizičke aktivnosti u svakodnevnu medicinsku njegu.

Opšte je poznato da je fizička aktivnost jedan od najefikasnijih načina za prevenciju hroničnih bolijesti (uz ishranu i odvikavanje od pušenja), te da je fizička neaktivnost odgovorna za više od pet miliona prijevremenih smrti svake godine, dok ispred navedene studije naglašavaju da fizička aktivnost jača imuni sistem, smanjuje rizik od obolijevanja i umiranja od zaraznih bolesti za više od trećinu, te značajno povećava efikasnost u procesu promocije vakcinacije, što može imati važne implikacije u borbi sa pandemijom. Grupa autora na čelu sa dr Sallis-om ističe da postoje ubjedljivi dokazi da fizička aktivnost u obimu od 30 minuta, pet data tokom sedmice, smanjuje rizik od obolijevanja i umiranja od zaraznih bolijesti za, čak 37%.

U skladu sa svim prethodno navedenim činjenicama, apelujem na Vas i sve one koji, skupa sa Vama donose važne odluke, odnosno uvode mjere u borbi protiv koronavirusa, da ozbiljno razmotre dodatnu promociju fizičke aktivnosti kod opšte populacije u Crnoj Gori, odnosno razmotre uvođenje obaveznih svakodnevnih fizičkih aktivnosti za sve uzraste. Neosporivi naučni dokazi govore u korist ovakvoj mjeri, budući da bi, na taj način bio smanjen broj zaraženih, zatim građana sa težom kliničkom slikom kada je COVID-19 infekcija u pitanju, ali i značajno smanjen broj nevakcinisanih.

Stručnjaci iz oblasti sportskih nauka su spremni da rade za dobrobit Crne Gore i da se staraju o predmetnoj mjeri", naveo ja Mašanović u pismu.

Bonus video: