Krivokapić: Nijedno društvo ne može napredovati ako ne vodi računa o sebi i svom zdravlju

Na samitu u Budvi iskazana puna podrška "Mapi puta za zdravlje i dobrobit Zapadnog Balkana"

8442 pregleda 7 komentar(a)
Sa panela, Foto: SZO/Kabinet premijera
Sa panela, Foto: SZO/Kabinet premijera

Nijedno društvo ne može postići napredak ako ne vodi računa o sebi i svom zdravlju, poručio je premijer Zdravko Krivokapić na uvodom događaju posvećenom “Mapi puta za zdravlje i dobrobit Zapadnog Balkana”, u okviru Samita predsjednika vlada Centralno-evropske inicijative (CEI) u Budvi.

Takav put odražava put progresa, a posebno u izazovnom vremenu pandemije koronavirusa se moramo voditi pravilom - zdravlje iznad svega, ekonomija prije svega, kazao je Krivokapić, kako je saopšteno iz Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i kabineta premijera.

Na događaju je, kako je saopšteno, “Mapa puta za zdravlje i dobrobit Zapadnog Balkana”, koja ma za cilj da smanji razlike u zdravlju između zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije, dobila punu podršku svih učesnika skupa.

Krivokapić je rekao da Vlada ulaže napor u cilju iznalaženja balansa između očuvanja zdravlja i očuvanja ekonomije. "Složeni izazovi traže kompleksna rješenja da imamo adekvatna reagovanja na izazove pred nama", dodao je.

On je istakao i značaj rada na modelima obezbjeđivanja zdrave životne sredine i zdrave hrane, kao preduslova za stvaranje zdravog društva.

Regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu, dr Hans Kluge, se zahvalio Krivokapiću za pozicioniranje zdravlja visoko na političkoj agendi, dodaje se u saopštenju.

Kluge je kazao da je od početka svog mandata kao regionalnog direktora SZO davao prioritet Zapadnom Balkanu i da je posjetio sve krajeve ovog regiona. Istakao je da se sastao sa skoro svim šefovima država i vlada, a takođe bio u bliskom kontaktu sa ministrima zdravlja.

Istakao je da je impresioniran ogromnim profesionalizmom i posvećenošću. "Evidentna je odlučnost da se ubrza put zemlje ka EU i da dalje unaprijedi neophodne reforme", ocijenio je.

"Mapa puta koju pokrećemo artikuliše 10 dobro fokusiranih akcionih oblasti koje prikazuju sinergijske inicijative velikog uticaja za zatvaranje zdravstvenih praznina i obuhvata elemente onoga što zdravstvene sisteme čini otpornijim na buduće izazove."

Regionalni direktor SZO je naglasio da je Plan puta ambiciozan, ali ostvariv. On ističe da je ovo prilika da se ostvari potencijal podregionalne saradnje i da se pomogne u iskorišćavanju zajedničkog prostora za zdravstvene usluge, robu i zdravstvene radnike.

On je kazao da će Mapa puta zavisiti od političke, ekonomske i tehničke podrške svih država članica Zapadnog Balkana i mnogih partnera, uključujući ključnog - Evropsku uniju.

"Želio bih da odam priznanje i zahvalim predsjedniku Evropske komisije, komesarima Varheljiju i Kirijakidesu na njihovom angažmovanju i posvećenosti da doprinesu ovoj zdravstvenoj mapi sa stručnošću i resursima u bliskoj vezi sa zdravstvenim programima i strategijama EU, ekonomskim i investicionim planom Svjetske banke, Zelenom agnedom i nedavno odobrenom Agendom za inovacije", kazao je Kluge.

Zajedno možemo da učinimo da naša zajednička mapa puta za Zapadni Balkan 2021-2025 bude uspješna - zaključio je regionalni direktor SZO za Evropu.

Bonus video: