Opština Tivat: Kasa se loše puni, moguć i rebalans

Ostvareni prihodi do kraja trećeg kvartala za 7,5 odsto manji nego u istom periodu lani
74 pregleda 1 komentar(a)
Novac (novine), Foto: PIXELSTAL
Novac (novine), Foto: PIXELSTAL
Ažurirano: 02.11.2017. 14:50h

Opština Tivat prihodovala je ukupno 13,09 miliona eura za devet mjeseci, što je 69,8 odsto od budžetom planiranih 18,74 miliona eura.

To piše u Informaciji o ostvarenim prihodma i rashodima, o kojoj će odbornici raspravljati na sjednici Skupštine naredne nedjelje.

Navodi se da su ostvareni prihodi do kraja trećeg kvartala za 7,5 odsto manji nego u istom periodu lani.

Sa takvim punjenjem kase nakon finansijski najizdašnijeg dijela godine - turističke sezone, gotovo je izvjesno da se do kraja godine neće ostvariti planirani iznos za 2017. godine, pa će, po svemu sudeći, administracija gradonačelnice Snežane Matijević (DPS) morati da predloži rebalans, odnosno “kresanje” planiranih troškova.

Prema Informaciji, za devet mjeseci relativno je loše ostvarenje naplate poreza na nepokretnosti, jer je od ukupno planiranih 4 miliona do 1. oktobra naplaćeno 2,56.

Loša je i naplata komunalija - naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, od čega je prihodovano 985.000 eura, što je 39 odsto od planiranih 2,5 miliona.

Produkt je to prvenstveno činjenice da su Vlada i lokalna uprava usvojile niz kontroverznih odluka kojima se od naplate komunalija oslobađaju „turističkli objekti visoke klase“, a u koje ubrajaju i brojne kondo-hotele i tirističke vile, koje su zapravo stanovi za prodaju.

Opština ima i problem u napati komunalija za nove objekte koji se grade u Porto Montenegru, što je sve rezultiralo slabim prihodom po tom osnovu.

Da nešto „ne štima“ u toj oblasti, ukazuje i podatak da je već sada višestruko premašen planirani prihod budžeta po osnovu “Naknade za investicije za izgradnju objekata na teritoriji opština Crnogorskog primorja“, jer se u gradsku kasu po tom osnovu slilo 174,5 hiljada eura, a planirano je 80.000.

Budući da se ta naknada plaća u iznosu od 1 odsto procijenjene vrijednosti investicija u izgradnju novih objekata na primorju i da je u omjeru 80:20 odsto dijele Regionalni vodovod i Opština, ispada da je ukupno u Tivtu za devet mjeseci započela gradnja 87,25 miliona eura vrijednih objekata, pa podatak o simboličnom iznosu naplaćenih komunalija od nepunih milion eura, još i više bode oči.

Opština je na kraju trećeg kvartala imala ukupnu potrošnju od 9,28 miliona eura, što je 49,5 odsto planiranog ukupnog godišnjeg rashoda od 18,27 miliona.

Ostvareni rashodi u ovom periodu su za 13,5 odsto veći nego u isto vrijeme lani.

Znatno veći troškovi reprezentacije

Opština je do 1. oktobra za reprezentaciju potrošila skoro upola više novca nego u isto vrijeme prošle godine.

Prema Izvještaju, na svim stavkama na potrošačkoj strani budžeta, ostvarenje rashoda kreće se manje-više u skladu sa očekivanom dinamikom i iznosi od 60 do 76 odsto, ali je opet, što je već hronična boljka, loše ostvarenje kapitalnih izdataka.

Za to je do 1. oktobra utrošeno 38,2 odsto od ukupno planiranih 10,72 miliona eura za ulaganja u novu infrastrukturi i objekte od javnog značaja tokom 2017. godine.

Bonus video: