Knežević i Brković pod prinudnom naplatom

Opština Budva donijela rješenja za prinudnu naplatu poreza na nepokretnost od nekoliko firmi koje su u vlasništvu biznismena Duška Kneževića i Dragana Brkovića

15622 pregleda 7 komentar(a)
Blokirane atraktivne parcele: Jadranski sajam, Foto: Vuk Lajović
Blokirane atraktivne parcele: Jadranski sajam, Foto: Vuk Lajović

Uprava lokalnih javnih prihoda u Budvi donijela je nekoliko rješenja da prinudno naplati poreska dugovanja od nekoliko firmi koje su u vlasništvu biznismena Dragana Brkovića i Duška Kneževića koji su najveći poreski dužnici.

Iz nekoliko rješenja koju “Vijesti” posjeduju riječ je o prinudnoj naplati za Brkovićeve kompanije Anotech Corpotrazion, Vektra Montenegro, kao i za Kneževićeve Attika Land, Mogren hill, Mogren garden, Expo invest i Expo Budva. Riječ je o dugu od oko oko milion eura.

Brković
Brkovićfoto: Boris Pejović

Knežević i Brković u Budvi posjeduju skoro desetak atraktivnih nekretnina koje su u vrijeme investicionog buma prije više deceniju pokupovali, podržani od strane tadašnje DPS vlasti kao perspektivni investitori. Međutim, skoro da ništa nijesu uložilii, a Opština je sada prinuđena da te nekretnine blokira, jer godinama unazad ove kompanije ne plaćaju porez.

Knežević
Kneževićfoto: Arhiva Vijesti

Uprava je krenula u prinudnu naplatu, a kao garanciju da će izmiriti dug većini kompanija je u proteklih mjesec blokirana imovina.

Opština je ove sedmice preko javnog poziva pozvala Kneževićevu kompaniju “Attika land” da izmiri 264 hiljade eura i taj dopis je objavljen naopštinskom sajtu, a prethodno je po nalogu blokiran zemljišni kompleks iznad plaže Mogren koji je vlasništvo firme.

Kneževićeve kompanije više godina su na crnoj listi poreskih dužnika Opštine Budva, koja je i ranijih godina bila prinuđena da upisuje hipoteke kako bi se osigurala da će naplatiti ta dugovanja.

Opština je 2015. na parcelu “Attika land” upisala hipoteku zbog duga od oko sedam hiljada eura, a naredne godine su blokirali zemljišni kompleks na ima duga od 63 hiljada eura za porez na nepokretnost. Rješenje o prinudnoj naplati donijeto je i za druge dvije Kneževićeve kompanije “Mogren garden” na iznos od 4.111 eura i “Mogren hill” na iznos od 74. 868 eura. Te dvije firme gazduju zemljišnih parcela iznad plaže Mogren.”Attika land”, prema podacima iz Centralnog registru privrednih subjekata, je osnivač “Mogren hilla” i “Mogren gardena”.Prema posljednjem izvodu CRPS-a, firmu “Attika land” osnovala je podgorička kompanija “Ridley park”.

Opština Budva je blokirala i i kompleks Jadranskog sajma zbog poreskog duga od 151 hiljada eura koliko duguju Kneževićeve kompanije Expo invest i Expo Budva.Na imovinu Expo Budva, zajedničke firme Jadranskog sajma i Opštine Budva,upisane su dvije hipoteke zbog duga od 42.624 i 53.854 eura, dok je na Expo invest hipoteku zbog duga od 55.218 eura.

Kompletnu imovinu Kneževića u Budvi u septembru 2019. blokiralo je Specijalno državno tužilaštvo, nakon što je Viši sud donio privremenu mjeru zabrane upravljanja imovinom kompanija, čiji je biznismen stvarni ili “skriveni” vlasnik.

Prinudna naplata pokrenuta je i za Brkovićevu firmu Anotech Anotech Corporation (registrovana na Britanskim Djevičanskim ostrvima), od koje Opština potražuje 16.000 eura, dok je prošle godine blokiran zemljišni kompleks ove firme od 6.100 kvadrata u Bečićima zbog poreskog duga od 100.000 eura.

Švajcarska i firma NLB Interfinanz AG objavila je počekom jula prošle godine da prodaju atraktivne parcele, za 1,4 miliona eura, zbog milionskog duga Brkovićeve Vektre. “Vektra Montenegro”, tražila je prije dvije godine od Opštine Budva da joj izda urbanističko tehničke uslove (UTU) za ovaj zemljišni kompleks, preko puta njihovog odmarališta “Alet”.

Da je Brković neredovni platiša, potvrđuje i to da je Opština blokirala i drugu atraktivnu nekretninu koju posjeduje. Hipoteka je upisana na imovinu “Vektra Montenegro” oronulu zgradu nekadašnjeg Jugoslovenskog rječnog brodarstva zbog nagomilanog poreskog duga od 212 hiljada eura.

Budvanska Uprava lokalnih javnih prihoda je ove godine uspjela da naplati više od 15 miliona eura na ime poreza, što je čak za pet miliona eura više od iznosa koji je bio planiran budžetom.

To je bio i ključni priliv u gradsku kasu, koji je omogućio da Opština bez zaduženja završi ovu godinu i uredno izmiruje sve obaveze.

Bonus video: