o pokretanju konsultacija

Abazovićev kabinet: Vidjećemo čiji se "patriotizam" krije u Švajcarskoj

Korumpirani političari i drugi kriminalci imaju sve manje prostora za skrivanje nezakonito stečene imovine, kazala je Vanja Ćalović Marković

17288 pregleda 37 komentar(a)
Abazović, Foto: Savo Prelević
Abazović, Foto: Savo Prelević

Vidjećemo čiji se "patriotizam" krije u Švajcarskoj, kazali su iz Kabineta potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, komentarišući najavu švajcarske vlade da će pokrenuti konsultacije u vezi potpisivanju sporazuma o automatskoj razmjeni informacija o finansijskim računima sa Crnom Gorom. Konsultacije će trajati do marta naredne godine.

"Raduje nas vijest da Federalni savjet Švajcarske pokreće konsultacije o automatskoj razmjeni informacija o finansijskim računima (AEOI) što predstavlja dobar korak u borbi protiv nelegalnih finansijskih tokova i nelegalno stečene imovine, koja često završi na tajnim računima u inostranstvu", kazali su iz Abazovićevog kabineta za Portal RTCG.

Konstatuju da će ovo, kroz intezivnu saradnji sa međunarodnim adresama kroz nove zakonske mehanizme za utvrđivanje porijekla imovine, pomoći crnogorskim institucijama u finansijskim istragama i otkrivanju nelegalno stečene imovine.

"Koja se često krije od očiju crnogorske javnosti na tajnim računima u inostranstvu. Vrijedi napomenuti da smo ranije imali slučajeve visokih državnih funkcionera koji su na taj način krili enormnu imovinu, ne prijavljujući je Agenciji za sprečavanje korupcije. U tom smislu, ovaj potez Švajcarske će biti dobar korak ka tome da vidimo čiji se 'patriotizam' krije u Švajcarskoj", zaključili su iz kabineta Abazovića.

Ćalović Marković: Prljavi kapital će se seliti na druge destinacije

Korumpirani političari i drugi kriminalci imaju sve manje prostora za skrivanje nezakonito stečene imovine i najava švajcarske Vlade o potpisivanju sporazuma o automatskoj razmjeni informacija o finansijskim računima sa Crnom Gorom sigurno je uznemirila mnoge od njih u Crnoj Gori, rekla je za Portal RTCG direktorica MANS-a i rukovodilac stručnog tima Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou Vanja Ćalović Marković.

"Sigurno će sada početi da sele prljavi kapital na druge destinacije koje još nisu uvele saradnju u oblasti sprečavanja pranja novca. Međutim, ne zaboravimo da novac ostavlja trag i samo ga treba pratiti da se dođe do izvršilaca krivičnih djela i njihovih pomagača u pranju novca", kazala je Ćalović Marković.

Vanja Ćalović Marković
foto: Boris Pejović

Vjeruje da je ovaj korak Švajcarske, kao i niz drugih stvari koje se dešavaju na međunarodnoj sceni u vezi sa otvaranjem registara kompanija i većim regulisanjem ofšor destinacija, podstaknuto objavljivanjem "Pandora papira".

Po njenom sudu, kao što su mnogi koraci vezani za sprečavanje pranja novca preduzeti na globalnom nivou nakon objavljivanja "Panama papira", tako će i "Pandora papiri" imati snažan efekat na destinacije koje se najčešće koriste za skrivanje nezakonito stečene imovine.

"Ti globalni tokovi su izuzetno važni za Crnu Goru, iako ih naši građani nisu svjesni jer se ne dešavaju kod nas. Prljavi novac se, međutim, upravo skriva iza raznih ofšor kompanija i slojeva anonimnosti, kao i tajnih računa na destinacijama poznatim po tajnosti. Zbog toga su od ogromnog značaja za otkrivanje imovine promjene upravo u tim državama koje se tradicionalno koriste za skrivanje imovine, a jedna od njih je upravo Švajcarska", navela je Ćalović Marković.

Kako je naglasila, iako se čini dugim rok u kome će sporazum početi da se primjenjuje, naš sistem u ovom trenutku svakako nije spreman za ozbiljne predmete.

"Prvi korak mora biti promjena tužilaštva, a već sada treba da razmišljamo i o korjenitim reformama u sudstvu, dok unapređujemo zakonodavstvo za oduzimanje i upravljanje nezakonito stečenom imovinom", povukla je Ćalović Marković.