Očišćena fleka sa površine jezera u Otilovićima

Čavić je naglasio da je Služba zaštite izvršila jako dobar posao, uz izlaganje vatrogasaca riziku zbog strmosti obale usled niskog vodostaja, a koristeći specijalnu penjačku opremu

9080 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Služba zaštite i spašavanja Opštine Pljevlja u saradnji sa firmom Hemosan, koristeći njihovu opremu i instrukcije, očistila je masnu fleku sa površine jezera u Otilovićima, koja se formirala prije dva dana nakon što se iz jednog nosećeg bureta drvenog splava sa kućicom koji je plutao jezerom izlila nepoznata tečnost.

Komandir Službe Goran Čavić, pretpostavlja da se radilo o nekom od naftnih derivata.

"Koristeći opremu odradili smo dobar posao, jer mrlje nakon izvršenog posla nije bilo. Iako se nije radilo o većoj količini, bili smo u obavezi da preduzmemo sve propisane mjere da bi se i to uklonilo. Takođe, uz pomoć ribočuvara iz Ribolovnog kluba Lipljen, izvršili smo čišćenje ivice brane i uklonili 12 buradi iz ranijeg perioda", kazao je Čavić.

On je naglasio da je Služba zaštite izvršila jako dobar posao, uz izlaganje vatrogasaca riziku zbog strmosti obale usled niskog vodostaja, a koristeći specijalnu penjačku opremu.

Čavić je, kako je objavljeno na zvaničnoj fejsbuk stranici Opštine Pljevlja, zamolio sve građane da povedu računa o odlaganju ovakve vrste otpada.

Vijesti su danas objavile da policija u Pljevljima isptuje okolnosti pod kojim je prekjuče došlo do manjeg ekološkog incidenta na akumulaciji u Otilovićima. Policija utvrđuje ko je vlasnik splava i da li je imao odobrenje za njegovo postavljanje na jezeru iz kojeg se grad snabdijeva vodom.

Vlasnik akumulacije u Otilovićima je Elektroprivreda Crne Gore koja vodu iz Otilovićkog jezera koristi za potrebe rada Termoelektrane Pljevlja.

Prema nezvaničnim informacijama splav je bio usidren nekoliko kilometara uzvodno od brane ali se najvjerovatnije uslijed jakog vjetra otkačio I plutao jezerom. Splav se zaustavio kod brane, gdje je na površini vode primjećena mrlja koja podsjeća na naftnu ili mrlju od ulja.

Odmah nakon što je primjećena mrlja na površini jezera, opštinsko preduzeće Vodovod upozorilo je građane da ne koriste vodu za piće iz sva tri gradska izvorišta, iz kojih se Pljevlja snabdijevaju vodom.

U dogovoru sa Institutom za javno zdravlja U Crne Gore voda sa akumulacije Otilovići je juče ponovo puštena na postrojenje Pliješ, a na taj način spriječen je dalji nastavak restrikcija koje su bile planirane.

“Preporuka DOO Vodovoda i Instituta za javno zdravlje je da voda sa sva tri izvorišta nije za piće, kao ni za pripremu hrane, jedino je za tehničku upotrebu. Ova mjera be biti na snazi do konačnih nalaza Instituta za javno zdravlje Crne Gore. Institut za javno zdravlje vanredno će vršiti uzorkovanje i analizu vode, tako da će potrošači o svim promjenama biti blagovremeno informisani”, saopšteno je iz Vodovoda.

Bonus video: