Core biopsija – značaj u tretmanu karcinoma

Prednost core biopsije je u tome što je jeftina, skoro bezbolna metoda, visoke senzitivnosti, ima nisku incidencu lažno pozitivnih nalaza, ne zahtijeva visoko sofisticiranu opremu i izvodi se u ambulantnim uslovima

57332 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Poliklinika Konzilijum
Foto: Poliklinika Konzilijum

Jedna od procedura koja može da pruži pravu sliku bolesti i na osnovu koje može da se planira dalji tretman pacijenta sa kancerom dojke je i CORE biopsija. Ovo je jedna od najvažnijih dijagnostičkih metoda koja predstavlja uzimanje tkiva iz čvorova u dojci ili iz sumnjivog dijela tkiva dojke. Cilj core biopsije je da se utvrdi da li se radi o benignoj ili malignoj promjeni i predstavlja „zlatni standard“ kako bi se donijela mutidisciplinarna odluka o liječenju.

Prednost core biopsije je u tome što je jeftina, skoro bezbolna metoda, visoke senzitivnosti, ima nisku incidencu lažno pozitivnih nalaza, ne zahtijeva visoko sofisticiranu opremu i izvodi se u ambulantnim uslovima. Dobijanje suspektnih, atipičnih ili malignih ćelija nalaže dalju provjeru, odnosno određenu hiruršku intervenciju. Ujedno se na ovaj način, kod cista koje su napete, vrši I terapijski postupak, pri čemu se pacijentkinja relaksira bola. Postupak je je bezbolan, precizan jer se vrši pod vođstvom ultrazvuka, bez komplikacija i pacijentkinja odmah ide kući.

PR konzilijum
foto: Poliklinika Konzilijum

Indikacije za biopsiju mogu da budu različite: palpabilna promjena u dojci koja se registruje na ultrazvučnom pregledu, suspektne lezije na mamografiji koje se uz UZ registruju, promjene koje su na MR mamografiji sumnjive.

Ova metoda je apsolutno pouzdana, bezbolna i bezbjedna. Može da se radi i u trudnoći, čak obavezno ukoliko postoji sumnja. Intervencija traje oko dvadesetak minuta, a rezultati se dobijaju u roku od 5 dana.

PR konzilijum
foto: Poliklinika Konzilijum

Metoda punkcije čvorova u štitastoj žlijezdi, pod vodjstvom ultrazvuka je takodje dostupna u Poliklinici Konzilijum. Ovo je važna metoda u razlikovanju dobroćudnih i zloćudnih čvorova. Zloćudni tumori štitaste žlijezde su prisutni u manje od 5% čvorova i jako je važno na vrijeme postaviti dijagnozu. Ona se danas najčešće izvodi pod kontrolom ultrazvuka, posebno za one čvorove koji se ne mogu napipati tokom pregleda. Punkcija se izvodi u ležećem položaju tankom iglom (koja se koristi i za vađenje krvi iz vene). Prilikom ulaska igle u čvor, njena putanja i položaj se kontrolišu ultrazvukom da bi se smanjio broj komplikacija, ali i da bismo bili sigurni da je uzorak tkiva uzet baš iz samog čvora. Sadržaj igle se istiskuje na steklenu pločicu koja se nakon sušenja i farbanja prosleđuje patologu da je pregleda pod mikroskopom.

Poliklinika Konzilijum, Skadarska 2

Zakažite pregled na : 020/650-660; 067/650-670