Ovako će izgledati Dom revolucije nakon rekonstrukcije

Ukupan budžet za realizaciju projekta rekonstrukcije i revitalizacije Doma revolucije, prema procjenama projekta, je oko 11 miliona
1272 pregleda 26 komentar(a)
Ažurirano: 02.11.2017. 18:25h

Naredne sedmice biće raspisan konkurs za početak realizacije prve faze rekonstrukcije i revitalizacije nikšićkog Dom revolucije. To je na predstavljanju pobjedničkog konkursa kazao Nebojša Adžić, sekretar opštinskog Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine.

“U narednom periodu očekujemo pripremne radove koji će se odnositi na uređenje platoa, sređivanje stakala, metalne konstrukcije. Prva faza je planirana investiciono oko 500 hiljada eura, tako da će se u najvećem dijelu odnositi na uređenje platoa i terena preko puta hotela 'Onogošt', kazao je Adžić.

Na konkursu za arhitektonsko rješenje za rekonstrukciju i revitalizaciju Doma revolucije, koji je završen prošle godine, pobijedio je slovenačko–švajcarsko–crnogorski tim, Sadar+Vuga iz Ljubljane, HHF iz Bazela i Arhicon iz Podgorice, a danas je, još jednom, predstavljen u Inovaciono – preduzetničkom centru Tehnopolisu.

Konkurs, koji je bio međunarodnog karaktera, raspisalo je Ministarstva održivog razvoja i turizma, a članovi žirija bili su Maroje Mrduljaš, Miloš Kosec, Danilo Gvozdenović, Jelena Tomašević i Nebojša Adžić, predsjednik žirija.

Pobjedničko idejno rješenje podrazumijeva da se rekonstrukcija i revitalizacija Doma revolucije obavi na osnovu metodologije 10+20+70. Prvi dio obuhvata završetak 10 odsto od ukupne površine (21.738 metara kvadratnih) i u aktiviranim prostorima nalaziće see ugostiteljski objekti, auditorijum, prostori za studente i NVO, komercijalni prostori i fitnes centar. Drugi dio čini 20 odsto prostora otvorene namjene okupljene oko promenade, natkrivenih gradskih prostora koji povezuju kompleks u cjelinu i koji su nastavak ulica unutar objekta. Preostalo 70 odsto prostora bio bi potencijalno aktivan prostor čija se sudbina prepušta budućnosti i koji se može fazno realizovati i po potrebi staviti u upotrebu.

“Shodno projektu i novcu krećemo korak po korak. Sadržaji će biti prilagođeni angažovanju tog prostora i aktiviranju samih građana sa željom da se kroz naredne korake kompletna tema savlada. Krećemo sa pričom koja će se nastaviti“, obećao je Adžić.

Boštjan Vuga, jedan od osnivača arhitektonskog biroa Sadar+Vuga, objasnio je da će Dom revolucije za godinu i po od opasnog, nebezbjednog prostora postati centar događanja gdje će biti organizovane modne revije, izložbe, performansi, gdje će biti kancelarijski i fitnes prostori, supermarket, kafeterija.

Partner na projektu, arhitektica Dijana Vučinić, kazala je da već razmišljaju šta su sledeći koraci i kako građani, biznis i NVO sektor , kao i svi drugi kojima su namjienjeni prostori obuhvaćeni projektom, mogu da se uključe i učestvuju u njegovu dalju realizaciju.

Prezentacji je prisustvovao i Simon Hartmann, jedan od osnivača arhitektonskog studija HHF.

Ukupan budžet za realizaciju projekta rekonstrukcije i revitalizacije Doma revolucije, prema procjenama projekta, je oko 11 miliona.

Zgrada Doma revolucije, koju je projektovao slovenački arhitekta Marko Mušič, zamišljena je da predstavlja društveno-političku strukturu Nikšića, Crne Gore i tadadašnje Jugoslavije kao jedne celine i trebalo je da bude najveći spomenik narodnooslobodilačkom ratu.

Kamen temeljac za Dom revolucije, koji je prvobitno planiran na 7.500, a kasnije proširen na 22.500 kvadrata, postavio je na Dan opštine Nikšić, 18. septembra 1977. godine, narodni heroj Veljko Zeković. Gradnja je započeta naredne godine.

Pored dijela sa spomen-obilježjima, planirane su bile i dvije velike multimedijalne sale, veliki prostor za arhive, umjetničke radionice, omladinske klubove, čitav regionalni kulturno-informativni centar.

Nakon ukidanja samodoprinosa, tokom koga su građani izdvajali po tri odsto, gradnja Doma revolucije je prekinuta1989.godine zbog nedostatka novca.

Galerija

Bonus video: