Osam slučajeva neželjenih dejstava na buster vakcinu: Uglavnom bol u ruci, temperatura i malaksalost

Od 20. februara do 1. decembra prijavljeno 474 sumnji na nus pojave nakon vakcinacije

20357 pregleda 10 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Luka Zekovic
Ilustracija, Foto: Luka Zekovic

Od 20. februara, kada je u Crnoj Gori počela vakcinacija protiv koronavirusa pa do 1. decembra, prijavljene su 424 sumnje na neželjena dejstva vakcina četiri proizvođača.

Iako je treću dozu zaključno sa novembrom primilo 47.610 osoba, prijavljeno je svega osam slučajeva neželjenih reakcija na buster vakcinu.

To pokazuju podaci crnogorskog Instituta za ljekove i medicinska sredstva (CInMED), koji sve prijave prosljeđuje u bazu podataka koju vodi centar u Švedskoj.

Iz CInMED su kazali da je do 30. novembra ove godine dato ukupno 579.279 doza različitih vakcina u Crnoj Gori i da se zaključuje da su dostavljene četiri prijave sumnji na neželjena dejstva na svakih 5.000 primijenjenih doza.

”Najveći broj do sada dostavljenih prijava, ukupno 231, se odnosi na vakcinu Sputnjik V (Gam Covid Vac Component I i Gam Covid Vac Component II, proizvođača FSBI “NRCEM N.A. N.F. GAMALEYA”). Osim toga, 92 od ukupno 424 do sada dostavljene prijave su se odnosile na vakcinu proizvođača Sinofarm (SARS-CoV-2 Vaccine (Vero Cell) Inactivated), proizvođača Beijing Institute of Biological Products Co., Ltd, NR Kina), a 56 na vakcinu proizvođača AstraZeneca (COVID-19 Vaccine AstraZeneca). Dostavljeno je i 45 prijava sumnji na neželjene događaje nakon primjene vakcine Comirnaty, proizvođača Pfizer/BioNTech”, saopštili su iz CInMED.

Pojasnili su da je “nešto veći broj prijava koje se odnose na vakcinu Sputnjik V u odnosu na vakcine ostalih proizvođača posljedica prije svega činjenice da je veliki broj zdravstvenih radnika primio upravo ovu vakcinu, koja je bila prva dostupna vakcina protiv kovid-19 u Crnoj Gori.

”Svjesni značaja praćenja bezbjednosti primjene vakcina protiv COVID-19, zdravstveni radnici su u velikom broju prijavili neželjene reakcije koje su sami iskusili nakon vakcinacije”, kazali su iz CInMED.

U ovoj ustanovi tvrde da broj prijavljenih neželjenih događaja koji se odnosi na vakcine različitih proizvođača zavisi od više faktora. To su broj pacijenata koji su primili određenu vakcinu, karakteristike populacije koja je primila vakcinu, informisanost i motivisanost zdravstvenog radnika/pacijenta da prijavi sumnju na neželjeni događaj, tako da se ovaj podatak ne može koristiti za međusobno poređenje vakcina u pogledu bezbjednosti.

Iz CInMED su kazali da su najčešće prijavljivani neželjeni događaji nakon primjene vakcina protiv kovid-19 povišena temperatura, bol na mjestu primljene vakcine i malaksalost.

”Osim toga, prijavljivana je i glavobolja, drhtavica, kao i bolovi u mišićima i zglobovima nakon primjene vakcine. U pitanju su očekivani neželjeni događaji, koji su kod nekih pacijenata bili intenzivniji”, saopšteno je.

Iz CInMED su rekli da su u nešto manjem broju prijavljeni takođe očekivani događaji kao što su mučnina, bol u leđima, pospanost.

”Zabilježeni su i pojedinačni slučajevi vaskularnih i neuroloških poremećaja, uglavnom kod starijih i pacijenata sa prethodno prisutnim oboljenjima, dok se nekoliko prijava odnosilo na alergijske reakcije, različitog stepena ozbiljnosti (reakcije preosjetljivosti). U slučaju alergijskih reakcija, nakon primijenjene terapije došlo je do povlačenja svih simptoma”, istakli su iz ove ustanove.

U Crnoj Gori je do juče vakcinisano je 41,8 odsto ukupnog stanovništva, dok je prvu dozu primilo 44,7 odsto populacije.

Prema podacima IJZ, najveći procenat vakcinisanih osoba primio je Sinofarm vakcinu, njih 63 odsto. Najveći procenat vakcinisanih je u kategoriji stanovništva od 70 do 79 godina, gdje je vakcinisano 70 odsto populacije, dok je 65,5 odsto građana uzrasta od 60 do 69 godina takođe primilo vakcinu.

Najmanje vakcinisanih je među populacijom koja ima između 18 i 24 godine, njih 46,8 odsto.

Iz IJZ je ranije saopšteno da je najviše građana imunizovano u Kotoru, na Cetinju i u Podgorici, dok je najmanje stanovnika vakcinisano u opštinama Gusinje i Petnjica, gdje nadležni bilježe jednocifren procenat onih koji su primili obje doze.

Prve doze vakcina, i to Sputnjik V, u Crnu Goru su stigle prije deset mjeseci, pa je 20. februara počela imunizacija zdravstvenih radnika i najstarijih građana.

Nabavkom 300.000 doza vakcine Sinofarm, masovna vakcinacija odraslih počela je 4. maja ove godine.

Nacionalna savjetodavna komisija za imunizaciju (NITAG) još u avgustu je predložila vakcinaciju protiv koronavirusa djeci od dvanaeste do sedamnaeste godine koja imaju prateća oboljenja, kao i djeci koja u porodici imaju hronične bolesnike, kao što su onkološki pacijenti... dok je za ostale maloljetnike predloženo da se vakcinišu uz saglasnost roditelja i konsultaciju izabranog pedijatra.

U Crnu Goru je do sada stiglo oko 1.300.000 doza vakcina različitih proizvođača, a do juče je iskorišteno 590.594. Posljednji kontingent vakcina koji je stigao je od proizvođača Sinovak, 100.000 doza koje su donacija Turske, za koju CInMED još nije izdao odobrenje.

Bonus video: