UP: Početak zajedničkog rada austrijske i crnogorske policije na državnoj granici Crne Gore

Pomoćnik direktora za Sektor granične policije Dragan Klikovac zahvalio se austrijskim kolegama na podršci koju pružaju graničnoj policiji Crne Gore na planu jačanja sistema granične bezbjednosti, bolje kontrole migratornih kretanja i prekograničnog kriminala

3164 pregleda 1 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Tim za odnose sa javnošću Uprave policije
Sa sastanka, Foto: Tim za odnose sa javnošću Uprave policije

Iz Uprave Policije saopštili su da je danas u prostorijama UP u Podgorici, na osnovu Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije i Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore o jačanju saradnje u oblasti unutrašnje bezbjednosti, održan sastanak predstavnika austrijske i crnogorske policije kojim je obilježen početak zajedničkog rada na crnogorskoj granici.

Kako se navodi u saopštenju, predviđeno je da se u okviru zajedničkog rada realizuju misije vazdušnog multisenzornog osmatranja državne granice Crne Gore prema Albaniji i Kosovu upotrebom dronova austrijske policije, kao i zajedničke patrole korišćenjem savremenih tehničkih sredstava za dnevno i noćno osmatranje, sa posebnim akcentom na suzbijanje nezakonitih migracija.

"Konkretan rad biće planski organizovan i baziran na produktu zajedničke analize rizika i operativnih potreba granične policije Crne Gore", poručili su iz Uprave policije.

Pomoćnik direktora za Sektor granične policije Dragan Klikovac zahvalio se austrijskim kolegama na podršci koju pružaju graničnoj policiji Crne Gore na planu jačanja sistema granične bezbjednosti, bolje kontrole migratornih kretanja i prekograničnog kriminala.

"Prelivanje migracija iz države u državu iziskuje zajednički odgovor, dijeljenje problema, izazova i prijetnji, pa je i ovo partnerstvo još jedan korak naprijed ka stvaranju sigurnijeg ambijenta u regionu. Granična policija ima važnu ulogu na polju ostvarivanja strateškog cilja naše zemlje – pristupanje Evropskoj uniji i preuzimanje obaveze obezbjeđenja spoljne granice EU u skladu sa standardima, pa je razmjena iskustva, znanja i zajedničko korišćenje savremenih tehničkih sredstava policija zemalja članica Evropske unije u vrhu naših prioriteta", naveo je Klikovac.

Konstatovano je da Crna Gora i Austrija imaju zajednički cilj, a to je kvalitetna zaštita svojih granica.

"Očekujemo da zajednički rad sa austrijskim kolegama donese konkretne akcije i reprezentativne rezultate, koji će potvrditi da je crnogorska granična policija pouzdan i povjerljiv regionalni i međunarodni partner", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: