Sin Vesne Medenice prodao vilu u Krašićima

Sin nekadašnje predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice nekretninu na samoj obali mora je izgradio uz prekoračenje građevinske dozvole i uzurpiranje javnog šetališta...

67648 pregleda 95 komentar(a)
Pregrađeno šetalište, Foto: MORT
Pregrađeno šetalište, Foto: MORT

Miloš Medenica, sin nekadašnje predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, prodao je nedovršenu turističku vilu u Krašićima turskom državljaninu.

To piše u listu nepokretnosti u koji su “Vijesti” imale uvid.

Medenica je vilu prodao deceniju nakon što je dobio građevinsku dozvolu, te brojnih peripetija - prekoračenja građevinske dozvole i optužbi da je uzurpirao šetalište, zbog čega je prije godinu i po reagovala inspekcija vladinog resora kojim je u to vrijeme koordinirao premijer Duško Marković.

Prema katastarskoj evidenciji, turski državljanin se kao vlasnik vile u Krašićima, kod Tivta, uknjižio početkom avgusta, a kao osnov sticanja navedena je kupovina.

Riječ je o vili sa podrumom, suterenom i prizemljem, koja u osnovi ima 55 kvadrata i dvorište od 105 metara kvadratnih. I dalje je ostao teret na troetažnu vilu - prekoračenje dozvoljene površine, koji je upisan na dupleks od 96 kvadrata u suterenu i nestambeni prostor od 71 kvadrata na prizemlju. Medenica ima i ugovor o zajedničkoj izgradnji.

Kako su “Vijesti” ranije objavile, nekadašnje Ministarstvo održivog razvoja je u julu 2012. godine, kada je na njegovom čelu bio Predrag Sekulić, izdalo građevinsku dozvolu za gradnju turističkih vila Medenici i njegovim partnerima - Radu Arsiću i Željku Koviniću.

Dozvoljena je gradnja turističkih vila sa podrumom, suterenom i prizemljem, čija ukupna bruto građevinska površina nadzemnih etaža je 259,92 kvadrata, a podruma 159,57.

Da postoji ugovor o zajedničkoj investicionoj izgradnji vila potvrđuje i dokument zaključen pred notarom u septembru 2016. godine, a i dalje stoji upisan na imovinu koju je u avgustu Medenica prodao.

Izgradnja u Krašićima godinama je bila predmet novinskih napisa, zbog urbanističkog haosa koji se tamo dešavao, jer su zgrade praktično ulazile u more.

Burno je bilo u junu 2020. godine, kada je Urbanističko-građevinska inspekcija, posredstvom izvršne službe Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT), kojim je tada, nakon ostavke ministra Pavla Radulovića, koordinirao premijer Marković srušila bespravno izgrađene zidove na trasi javnog šetališta u Krašićima. Zidovi kojima je praktično prekinuto javno šetalište sagrađeni su ispred vila u izgradnji Medenice i njegovog poslovnog partnera, tivatskog biznismena Arsića.

Prethodno je u aprilu te godine Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) podnijela Višem državnom tužilaštvu u Podgorici krivične prijave protiv Medenice i Arsića, zbog sumnje da su uzurpirali dio državne svojine u Krašićima i na njoj nelegalno gradili.

Mještani Krašića tada su prijavili da je jedan od dva završena segmenta prve faze novog lungo mare šetališta u tom mjestu, u dužini od tridesetak metara, bukvalno odsječen i oduzet i Opštini Tivat - investitoru tog javnog komunalnog objekta, ali i građanima kao korisnicima.

Izgrađena su bila dva ogradna zida od betonskih blokova i na taj način presječeno šetalište.

“Navedeno ukazuje na osnovanu sumnju da su Medenica i Arsić počinili krivična djela koja im se ovom prijavom stavljaju na teret, time sto su gradili objekte bez prijave i dokumentacije za građenje, ali i na tuđem (državnom) zemljištu”, pisalo je u prijavi koju su “Vijesti” objavile, a kojom se Medenica i Arsić sumnjiče da su počinili krivična djela - “protivpravno zauzimanje zemljišta” i “građenje objekta bez prijave i dokumentacije za građenje”.

Nakon što je prodao imovinu u Krašićima, Medenici su ostale nekretnine u Podgorici i Kolašinu.

On se godinama bavi trgovinom na veliko čvrstim, tečnim i gasovitim gorivima.

Njegova kompanija je imala uspješne poslovne godine, pa je 2019. ostvarila prihod od 1,78 miliona eura od prodaje goriva. Uspješna je bila i 2018. kada su poslovni prihodi Medeničine firme iznosili 1,85 miliona eura.

Bonus video: