S blatom na čizmama u učionicu

Nova sezona kiša, a stara boljka muči djecu, roditelje i zaposlene u vaspitnoj jedinici “Zvončić” u Maslinama

29604 pregleda 9 komentar(a)
Vrtić u Maslinama, Foto: SAVO PRELEVIC
Vrtić u Maslinama, Foto: SAVO PRELEVIC

Prvi jesenji dani znače torturu za mališane, njihove roditelje, ali i zaposlene u vaspitnoj jedinici “Zvnočić” vrtića “Đina Vrbica” u podgoričkom naselju Masline.

Preko lokvi, dubokih i do 20 centimetara, blata i kaljuge, djeca, roditelji i zaposleni stižu do učionica. Pod vodom su parking i prilaz “Zvončiću”.

Taj problem postoji odavno, privremeno je rješavan, ali trajnog rješenja nema.

Roditelji, međutim, više nemaju strpljenja, pa su “Vijestima” juče tokom cijelog dana dostavljali fotografije i snimke. Kažu da su se obraćali i Glavnom gradu, molili da problem bude riješen kroz određene projekte, ali da obećanja nikada nijesu ispunjena.

”Mi, roditelji djece, koja pohađaju vrtić ‘Zvončić’, u okviru državne predškolske ustanove ‘Đina Vrbica’, prinuđeni smo da vam se obratimo za pomoć kao bismo riješili višegodišnji problem koji imamo. Dostavili smo vam na uvid fotografije parking prostora i prilaza dvorištu vrtića, na njima se može vidjeti kuda moramo proći kako bismo svoju djecu ostavili vaspitačima”, navodi se u dopisu roditelja “Vijestima”.

Istakli su, da kada su padavine obilnije, nema prostora koji nije pod vodom, a koji moraju da prođu sa djecom.

”Iz Mjesne zajednice smo obaviješteni da nema budžetom predviđenih sredstava za uređenje prostora i da je gradonačelnik Ivan Vuković upoznat sa problemom. Upoznati su bili i njegovi prethodnici na poziciji gradonačelnika”, istakli su roditelji.

Daleko je ulaz u “Zvončić”
Daleko je ulaz u “Zvončić” foto: Čitalac reporter

Iz Glavnog grada “Vijestima” su odgovorili da se vrtić u Maslinama nalazi u zahvatu važećeg DUP-a “Prvoborac” - izmjene i dopune, u okviru urbanističke parcele 21-1, koja je površine 7.418 metara kvadratnih i zahvata prostor između ulica Franca Rozmana i 8. jula.

“To znači da se i prostor koji je predmet interesovanja nalazi u okviru urbanističke parcele, koja je namijenjena za objekat predškolske ustanove. Budući da do sakupljanja atmosferskih voda dolazi u neposrednoj blizini ulaza u objekat predškolske ustanove, nadležne gradske službe će, po prestanku padavina, sagledati mogućnost privremenog rješenja ovog problema, do privođenja zemljišta njegovoj DUP-om definisanoj namjeni”, navode iz PG biroa.

Roditelji mališana su se godinama unazad žalili zbog vode, a “Vijesti” i drugi mediji su o tome izvještavali godinama.

Do sitne promjene došlo je 2018, kada su iz uprave vrtića saopštili da je urađena drenaža terena, napravljene nove staze, kao i parking van ograde ovog objekta.

Tada su naveli da je ova vaspitna jedinica bila među prioritetima zato što je prethodnih godina tokom obilnijih padavina vrtić bio ugrožen, a roditelji su sa strahom ostavljali djecu, jer nisu znali kako će nakon povratka sa posla doći do objekta.

“Napominjemo, problem s atmosferskim vodama riješio je prethodni menadžment izgradnjom upojnih bunara. Isti zahtijevaju redovno održavanje drenažnih kanala od nakupljenog biljnog materijala. Ukoliko uprava ove predškolske ustanove ne može riješiti navedeno na način kako je to rađeno prethodnih godina, privredna društva Glavnog grada će dati doprinos rješavanju istog”, tvrde iz PG biroa.

U vrtiću je u novembru 2012, nakon velikih kiša, voda poplavila čak i hodnike i nekoliko učionica, dok su prilaz i parking ličili na jezero.

Vrtić je poplavljen i u martu 2013, a djeca danima nijesu mogla pohađati ovu vaspitnu jedinicu zbog sanacije prostorija.

Bonus video: