Bečić: Namjera Parlamenta je da kroz nabavku vozila na električni pogon utiče na smanjenje emisije štetnih gasova

Bečić se kako je saopšteno iz Skupštine Crne Gore, sastao sa pomoćnicom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN), pomoćnicom administratora UNDP i direktorkom Regionalnog biroa UNDP za Evropu i Zajednicu nezavisnih država, Mirjanom Špoljarić Eger

7098 pregleda 15 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Skupština Crne Gore
Sa sastanka, Foto: Skupština Crne Gore

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić saopštio je da je namjera crnogorskog Parlamenta da kroz nabavku vozila na električni pogon, koja bi u što kraćem vremenskom roku u potpunosti zamijenila vozila na benzinski i dizel pogon, utiče na smanjenje emisije štetnih gasova.

"U svjetlu savremenih ekoloških trendova stoji i realizacija projekta E-parlament, koji podrazumijeva digitalizaciju cjelokupnog zakonodavnog procesa, kao i opcija elektronskih predstavki i "e-peticija" koja je od nedavno aktivna, što će u perspektivi omogućiti izbacivanje papira iz upotrebe", istakao je Bečić.

On se kako je saopšteno iz Skupštine Crne Gore, sastao sa pomoćnicom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN), pomoćnicom administratora UNDP i direktorkom Regionalnog biroa UNDP za Evropu i Zajednicu nezavisnih država, Mirjanom Špoljarić Eger.

Bečić je istakao da o uspješnoj saradnji Skupštine i UNDP svjedoče mnogi zajednički realizovani projekti.

"Sastanak je bio prilika da sagovornici razmijene mišljenja o nacionalnim razvojnim prioritetima, koji se tiču zelenih politika, digitalne transformacije i efikasnije javne uprave, učešća i ekonomskog osnaživanja žena, kao i smanjenja nejednakosti u društvu", piše u saopštenju Skupštine.

Bečić je rekao da je "prije mjesec završena temeljna adaptacija centralne zgrade Skupštine Crne Gore, u sklopu koje je, upravo na tragu ekoloških ideja, naročita pažnja posvećena energetskoj efikasnosti i održivosti, što će za cilj imati značajnu uštedu u potrošnji električne energije".

"Planirano je i postavljanje fasade koja će doprinijeti boljoj apsorpciji toplote, kao i izgradnja solarne elektrane, uz pomoć koje će se proizvoditi 45 odsto godišnje potrošnje električne energije", rekao je Bečić.

Iz Skupštine su naveli da je Bečić istakao težnju za promovisanjem vrijednosti zaštite životne sredine, te u tom kontekstu podsjetio na obilježavanje 30 godina od proglašenja Crne Gore ekološkom državom, organizacijom posebne sjednice na Žabljaku.

"Najnovijim izmjenama Poslovnika značajno je poboljšana pozicija manjinskih partija, ali i žena, budući da inovirana rješenja predviđaju obavezu da se po prvi put najmanje jedan potpredsjednik bira iz reda manje zastupljenog pola, odnosno iz reda poslanika manjinskih partija, kao i da klub poslanika mogu obrazovati najmanje dva poslanika, pripadnika određenog manjinskog naroda ili manjinske nacionalne zajednice", rekao je Bečić.

Iz Skupštine su kazali da se Špoljarić Eger "osvrnula na blisku saradnju UNDP i Skupštine tokom zajedničkog zalaganja za veću zastupljenost žena na izbornim listama, izražavajući nadu da će povećanje kvote na 40% biti razmotreno u okviru šireg procesa izborne reforme".

"Pohvalila je partnerstvo parlamenta i UNDP-a u oblasti borbe protiv nasilja nad ženama u javnoj sferi, a posebno u politici", piše u saopštenju Skupštine Crne Gore.

Navodi se i da je Špoljarić Eger "istakla spremnost UNDP da podrži parlament u daljem jačanju internih kapaciteta i mehanizama odgovornosti za rodnu ravnopravnost i rezultate socijalne kohezije, koji će voditi ka boljim zakonima, podzakonskim aktima, praksama i naprednim institucionalnim standardima".

"Ovo bi moglo dodatno doprinijeti temeljnoj ulozi koju parlament ima u demokratiji i inkluzivnom razvoju. Parlament ima ključnu ulogu u postizanju Ciljeva održivog razvoja, ne samo kroz svoju zakonodavnu i nadzornu ulogu. Parlament i poslanici imaju jedinstvenu poziciju da promovišu i usvajaju zakone i politike usmjerene na ljude, vodeći računa da reformski procesi budu zasnovani na analizi podataka i da niko ne bude zapostavljen", zaključila je Špoljarić Eger.

Bonus video: